Připravované úpravy insolvenčního práva mohou pomoci Smartwings

  • 22.10.2020 13:00

Vláda v souvislosti s dopady mimořádných opatření na ekonomiku projednává některé úpravy insolvenčního práva. Podle navrhované úpravy nebude vedení firem nuceno podat na firmu insolvenční návrh, a to až do poloviny příštího roku. Firmy, které požádaly o mimořádné moratorium před 31. srpnem a bylo schváleno soudem, nepotřebují k prodloužení moratoria souhlas věřitelů. Návrh má být schválen zrychleně ve stavu legislativní nouze.

Toho mohou využít např. Smartwings. Letecké společnosti Smartwings a ČSA ze skupiny Smartwings podaly 26. srpna u Městského soudu v Praze návrh na vyhlášení mimořádného moratoria. Soud této žádosti vyhověl, což dovoluje Smartwings odložit splatnost dluhů podle tzv. Lex Covid a omezuje práva věřitelů podat insolvenční návrh nebo zahájit exekuci. Během moratoria nelze vyhlásit na firmy úpadek. „Závazky bezprostředně související se zachováním provozu podniku vzniklé po vyhlášení mimořádného moratoria je dlužník po dobu jeho trvání oprávněn hradit přednostně před dříve splatnými závazky,“ uvedl soud.

Návrh však může narazit, neboť některé prvky návrhu jsou přinejmenším nesystémové. Pokud firma potřebuje delší časové období pro svou záchranu, měla by o tom přesvědčit své věřitele. Jinými slovy, firma může podle navrhované úpravy dosáhnout podstatného prodloužení „ochranné lhůty“, a to případně i proti zájmům svých věřitelů.


Související fotky


Komentáře



MPO - nepřihlášený host (...92.250...)
24.10.2020 08:29
Tak určitě

Tzv. Lex covid využívá cca 50 větších a velkých firem a subjektů. Jedná se v největší míře o firmy z cestovního ruchu a dopravy stejně tak i o formy z automobilového průmyslu a firem na něj navázaných. Ovšem v souvislosti s tímto programem se zmiňuje hlavně Smartwings protože budí největší vášně a tudíž nejlépe prodává.
Apropo, Babiš k soukromým účelům využívá dlouhodobě služeb NetJets nikoli Smartwings.

Radko - nepřihlášený host (...30.71...)
23.10.2020 10:36
Ing.

Neni se divit když jsou Šimane a Vík dlouhodobý pratele s premierem ktery tam ssoukromé použiva jeji flotilu malých letadel Cessna 560 XLS. Nebyl absolutně nikdy ve střetu zájmů, jsou jen kamarády ...

Jan - nepřihlášený host (...102.214...)
22.10.2020 23:31
Smartwings

.....jednou větou:
.....skomírající kobyla už jenom kope...udržovat ať nám nezdechne,i když zdechne...otázka času

Majkl - nepřihlášený host (...91.165...)
22.10.2020 15:40
Jakapak to nahoda!

Nahodicka, nemyslite?

Penize se jim tam nalit nepodarilo, tak alespon vytrollime veritele bezplatnym protahovanim predsmrtne agonie :)

A to uz mohlo byt hotovo... :(

Celkem 4 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace