Detail fotografie

IL12B


Autor: Lubor Obendrauf-archiv
Datum pořízení: 09/1950
Počet hodnocení: 0×
Počet zobrazení: 4475×

Popis:

Při údržbě na staré Ruzyni před hangárem A. V pozadí Dakota ČSA, která stojí částečně na travnaté ploše. Za zmínku stojí výrobní číslo stroje na náběžné hraně křídla.




Kategorie a uživatelská alba

Další fotografie


Komentáře



shinfu - nepřihlášený host (...86.243...)
11.11.2011 14:24

Ahoj Lubore, ta dvanáctka stojí na ploše před hangárem A. V pozadí je vidět objekt vodárny s klimatizační věží a vrcholky vzrostlých tůjí rodu Occidentalis, jež oddělovaly prostor malého parčíku s obeliskem, připomínajícím zahájení nejdelší linky Franko-rumunské společnosti z Paříže do Cařihradu. Přítomnost „dvanáctky“ před hangárem A byla značně neobvyklá, neboť tato letadla měla v té době „hnízdo“ v hangáru C. Oblast „Ačka“ totiž onehdy okupovaly výhradně Douglasy DC-3 (C-47) Dakota. Stály podél severního okraje manipulační plochy, majíce hlavní podvozek na betonu a ostruhové kolečko na zpevněném travnatého terénu. Stejně, jako dakota, nacházející se na snímku za křídlem opravovaného iljušinu. Za ní pak v trávě, seřazená po vnitřním obvodu pěstěného živého plotu, parkovala malá letadla oddílu Aerotaxi ČSA a místního Aeroklubu. Rozmístěny zde byly i letouny Státního leteckého dozoru, tehdejší inspekce. rád jsem k áčku coby malý kluk chodil na "čumendu". Tehdy nebyla taková ostraha jako nyní, přestože imperialista byl ve střehu. Od letištních bytovek, kde jsem bydlel to bylo jen pár metrů a v plotě oddělující tento prostor od civilní zóny byla permanentně otevřená vrata. Tudy jsem také často procházel, kdykoliv jsem šel navštěvit dědečka do kanceláře administrativně provozní budovy starého letiště. A téměř vždy jsem zde dlouho stál a kochal se pohledem na odstavené letouny. S tatínkem jsem zde trávil hodně času, když jsme sem chodili před letem "protáčet" vrtule dakot, aby se nasálo palivo do válců. Zde se dělaly i motorové zkoušky dakot. Když se nahazovaly, motor krásně bublal. nikdy na ten zvuk nezapomenu, právě tak i osobitou vůni cockpitu.

pták - nepřihlášený host (...135.14...)
18.06.2011 19:02

krásná atmosféra...páni mechanici,stará škola

Tom - nepřihlášený host (...201.62...)
18.06.2011 09:43

Váš archiv je poklad :-)

bubak - nepřihlášený host (...176.160...)
18.06.2011 02:45

...vela fajne..

Celkem 4 záznamy

Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace