Americký soud rozhodne o spojení Jet Blue Airways a Spirit Airlines

  • 01.11.2023 08:16

31. října začal v Bostonu antimonopolní soudní proces týkající se sloučení amerických dopravců JetBlue Airways a Spirit Airlines. Návrh na sloučení americké úřady zamítly a v březnu americké ministerstvo spravedlnosti spojení zažalovalo. Oba dopravci se nyní pokusí své spojení prosadit soudní cestou. Soud by měl trvat asi pět týdnů a rozhodnutí vyhlášeno 5. prosince.

JetBlue nabídly za převzetí Spirit Airlines 3,8 miliardy USD v hotovosti. Pokud spojení bude schváleno, stane se kombinovaná společnost pátým největším dopravcem v USA. Jedná se o zajímavé spojení, neboť JetBlue jsou hybridním provozovatelem, zatímco Spirit ultra-nízkonákladovou společností.

Jet Blue argumentují, že spojení umožní lépe konkurovat velké čtyřce: American Airtlines, United Airlines, Delta Air Lines a Southwest Airlines. Spojením sítí se vytvoří celonárodní, nízkonákladová alternativa „velké čtyřce“, což přinese zákazníkům výhodu. Síť kombinované společnosti je zobrazena zde.

Americké úřady se naopak obávají, že spojení společností sníží zákazníkům možnost výběru na některých linkách a přivodí zvýšení cen letenek v celé zemi, neboť letenky JetBlue jsou obecně dražší než letenky Spirit. K žalobě proti spojení se přidaly další čtyři státy Unie, které se obávají, že spojením se sníží kapacity nízkonákladové dopravy. Proti spojení velmi aktivně vystupuje i prezident Biden.

Protože riziko neschválení transakce bylo již v době předkládaní nabídek vyhodnoceno jako velmi vysoké, JetBlue smluvně zaručily Spirit Airlines (a jejím akcionářům) kompenzaci ve výši 470 milionů dolarů, pokud fúze nebude z regulatorních důvodů schválena. 

Pokud bude fúze schválena, bude první od roku 2016, kdy bylo schváleno spojení Alaska Airlines a Virgin America.

Akcie JetBlue se nyní obchodují na 12letém minimu. Ve třetím čtvrtletí firma hospodařila s čistou ztrátou 153 milionů dolarů a poklesem výnosů o 8,2 %. Hlavními důvody byly stávky řídících letového provozu, špatné počasí, vysoké ceny paliva a problémy motorů Pratt & Whitney.

Finanční ředitelka JetBlue Ursula Hurley oznámila, že do konce roku bude kvůli svolávací akci motorů Pratt & Whitney PW1100G chybět asi šest letounů Airbus A321neo, v příštím roce to bude „vyšší jednociferné až nižší dvouciferné“ číslo. Připustila přitom, že inspekce se mohou protáhnout až do roku 2025. JetBlue mají nyní mimo provoz 25 letadel A321neo.

JetBlue očekávají, že bulletin Pratt & Whitney bude v dohledné době specifikovat, u kterých letadel bude nutno sejmout motory z křídla a poslat k inspekci do výrobního závodu. (Foto: AP News, The New York Times, lowfaresgreatservice.com, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace