JetBlue uskutečnila svůj první transatlantický komerční let. Jde o významný mezník pro transatlantickou dopravu.

  • 12.08.2021 17:00

Společnost JetBlue otevřela linkou B67 (JBU7) dne 11. srpna pravidelné transatlantické lety letounem Airbus A321LR (N4022J), a to na lince z New Yorku (JFK) na Heathrow (viz flightradar24).

V tomto případě zdaleka nejde „jen“ o další linku. Jde o významný mezník pro společnost JetBlue, která vstupuje do transatlantické dopravy. A hlavně jde o významný mezník pro celou transatlantickou dopravu, do které vstupuje nízkonákladový dopravce pravidelnými lety jednouličkovými letadly.

JetBlue zahajuje Airbusy A321LR s doletem 7410 km a konfigurací pro 138 cestujících. Z toho 24 bude mít k dispozici komfortní kabiny Mint s plně sklopnými sedačkami. Od 29. září začnou JetBlue létat na Gatwick a v létě 2022 přidají spojení Boston-Londýn.

JetBlue má k dispozici tři exempláře A321LR, další převezme v příštím roce. Kromě toho má objednána letadla A321XLR s doletem prodlouženým na 8700 km, což umožní dosáhnout z východního pobřeží USA dalších evropských metropolí.

Společnost tak zahájila další pokus odvětví o ustavení profitabilní, udržitelné nízkonákladové dopravy na transatlantických linkách. Zatím se pokusy o nízkonákladovou dopravu přes Atlantik setkaly s neúspěchem, jak nám aktuálně připomíná osud společností Norwegian Air nebo WoW.  

Tentokrát je však ve hře zcela nová technika – úsporné Airbusy A321LR nebo A321XLR a úspěšný provozovatel s vysokou reputací. Příhodná je také doba, neboť vzhledem k restrikcím v cestování může být snazší obsadit nyní jednouličkový stroj s nižší kapacitou. (Obr.: flightradar24, Foto: Airbus, Business Traveler USA, planes.cz, Grafika: Airbus)  


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace