UPDATE: Izrael vyhlásil mimořádný stav a je ve válce. Letecké společnosti přerušují lety do/z Izraele.

  • 07.10.2023 16:33

Ozbrojená islámská komanda Hamas překvapivě zaútočila na Izrael. Vpád byl podporován masivními raketovými útoky. Jedná se o největší útok na Izrael za posledních několik let.

Izrael v reakci zaútočil letadly na území Gazy, premiér Benjamin Netanjahu mluví o válce a v zemi byl vyhlášen mimořádný stav. Útok má zatím 22 obětí, desítky lidí byly údajně Hamasem zajaty. Organizátoři protestů proti justiční reformě zrušili plánované protestní akce. 

Eskalace konfliktu vede některé mezinárodní letecké společnosti k přerušení letů do/z Izraele. Přerušení letů z důvodů bezpečnosti již ohlásily British Airways, Virgin Atlantic, Lufthansa, Iberia, American Airlines, Delta a United Airlines. Přestože letiště Tel Aviv drtivou většinu letů odbavuje, řada letů je zpožděna. Alespoň tak situace vypadá v sobotu odpoledne v době přípravy tohoto příspěvku.

Dnes bylo zatím zpožděno 80 odletů, tj. asi 33 %, 13 letů bylo zrušeno. Průměrné zpoždění na odletu je 50 minut. Na zítřek je (zatím) zrušeno 9 odletů. Přílety jsou zpožděny v průměru o 29 minut, přičemž zpožděno je 15 % příletů, zrušených příletů je 6 %.

Některá letiště v jižní a centrální části Izraele jsou uzavřená. Pracovnici letiště Tel Aviv Ben Gurion pracují v nouzovém režimu. Civilní provoz nad jižní částí Izraele je zakázán.

Izrael zakázal ve svém vzdušném prostoru veškeré sportovní a rekreační lety.

Izraelská vláda ujistila, že podniká veškeré kroky k zajištění bezpečnosti cestujících i turistů. Jak se situace bude vyvíjet ukáží následující hodiny a dny.

(Foto: The Jerusalem Post, FlightRadar24, Reuters)

 

Aktualizace článku k večeru 20:00 hod.:

Ozbrojená islámská komanda Hamásu v sobotu ráno překvapivě vpadla do Izraele. Hamás pronikl na území Izraele po souši, vzduchem pomocí motorových rogal a po moři. Vpád byl podporován masivními raketovými útoky. Na Izrael bylo z území Gazy během dne vypáleno asi 5.000 raket. Dopady raket byly zaznamenány i v Tel Avivu. Izraelská rozvědka tentokráte zaspala. Komanda Hamásu se údajně pohybují v příhraničních oblastech Izraele na motocyklech a auty.

Premiér Benjamin Netanjahu prohlásil, že Izrael je ve válce. Premiér prohlásil, že první a okamžitou prioritou je vyčistit území od teroristů Hamásu. Poprvé po 50 letech byl vyhlášen mimořádný stav a jsou mobilizováni rezervisté. Jedná se o největší útok na Izrael za posledních několik let.

Izraelské letectvo zahájilo odvetné údary proti Hamásu na území Gazy. Další vlna náletů na Gazu probíhá v sobotu večer. Izrael hlásí asi 200 mrtvých a 1.000 raněných. Ve městech Netivot a Ofakim drží Hamás podle vyjádření izraelské armády okolo 60 Izraelců jako rukojmí. 

Letiště Tel Aviv nehledě na složitou situaci drtivou většinu letů odbavuje, řada letů je však zpožděna. Pracovnici letiště Tel Aviv Ben Gurion pracují v nouzovém režimu.

Přerušení či výrazné omezení letů do/z Izraele ohlásily British Airways, Virgin Atlantic, Lufthansa, Iberia, American Airlines, Delta či United Airlines. Většina aerolinek v letech pokračuje.  

V sobotu večer je zpožděno 70 příletů, tj. asi 30 %. Zrušeno bylo 38 letů (16 %). Průměrné zpoždění na odletu je 66 minut. Na zítřek je zrušeno 40 příletů (14 %).

Na odletu je zpožděno 134 letů (51 %), zrušených odletů je 48 (13 %).  

Aktuální video z letiště Ben Gurion je zde a dává představu o situaci na místě. 

Normálně (byť se zpožděním) jsou v provozu také linky izraelských aerolinek, které jsou provozovány letounem ČSA a letouny Smartwings.

Některá letiště v jižní a centrální části Izraele jsou uzavřená. Izrael zakázal ve svém vzdušném prostoru veškeré sportovní a rekreační lety. Civilní provoz nad jižní částí Izraele je zakázán.

Izraelská vláda ujistila, že podniká veškeré kroky k zajištění bezpečnosti cestujících i návštěvníků země. Jak se situace bude vyvíjet ukáží následující hodiny a dny.

(Foto: AFP, Haaretz, The Jerusalem Post)

 


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



petrp (...160.46...)
08.10.2023 06:12

Provoz izraelských aerolinek asi také nebude normálně....
08.10. 21:00 LY 2523 ??? 320 El Al Israel Airlines TLV (Tel Aviv) Cancelled
a OK-HEU místo v TLV sedí v LCA.Ale o to nejde, turistika do izraele prozatím končí......:-/

Celkem 2 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace