LOT se označil za oběť kriminálního činu

  • 01.11.2022 08:00

Polské aerolinie LOT požádaly v pátek americký soud, aby byly v souvislosti s katastrofami letadel 737 MAX přiznány jako oběť kriminálního činu spáchaného Boeingem, a aby soud potvrdil nárok společnosti na kompenzace.

V polovině října rozhodl texaský soudce Reed O'Connor, že 346 obětí katastrof letadel MAX jsou oběťmi kriminálního činu. Soudce zároveň dospěl k názoru, že finanční vyrovnání sjednané v lednu 2021 mezi ministerstvem spravedlnosti a Boeingem ve výši 2,5 miliardy dolarů porušuje federální zákon. Tato dohoda umožnila, aby se vedoucí pracovníci Boeingu vyhnuli trestnímu stíhání za zločinné spolčení. Soudce O’Connor je přesvědčen, že ministerstvo spravedlnosti překročilo své kompetence, a stanovil termín 11. listopadu, ve kterém se vláda musí k otázce vyrovnání vyjádřit.

LOT argumentuje tím, že kriminální jednání Boeingu způsobilo společnosti ztráty ve výši přinejmenším 250 milionů dolarů. V rámci globálního uzemnění letadel 737 MAX po katastrofě letadla Ethiopian Airways byl LOT nucen odstavit 14 MAXů, které v dané době vlastnil nebo měl pronajaty. LOT upozorňuje, že výše sjednané vyrovnání z ledna 2021 nezahrnuje kompenzace zahraničním leteckým společnostem.

LOT rovněž žádá soud, aby zvýšil výši kompenzací pro zákazníky.

Přes prokazatelně utrpěné škody Boeing odmítá nárok LOTu na kompenzace. LOT již dříve podal na Boeing jinou žalobu, ve které však soud zatím nerozhodl.

LOT má rozhodnout o výběru letadel pro modernizaci svého leteckého parku. Rozhodnutí se původně očekávalo ještě koncem roku 2021. LOT se tradičně orientuje na letadla Boeing a soudí se, že využívá probíhajícího výběrového řízení, aby vytvořil dodatečný tlak na Boeing. (Foto: Insider.com, planes.cz)    


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace