Globální rozlet Wizz Airu

  • 21.11.2021 08:30

První den veletrhu v Dubaji objednal Wizz Air (prostřednictvím Indigo Partners) až 196 nových letadel A321neo. Celkový počet objednávek společnosti tak dosáhl 429, z čehož je přinejmenším 47 na verzi A321XLR s prodlouženým doletem.

V rámci růstové strategie WIZZ 500 se park společnosti do roku 2030 rozšíří na 500 letadel. Kromě letadel bude Wizz Air potřebovat 4600 nových pilotů, a proto v srpnu obnovil nábor. Nábor palubního personálu probíhá na jednotlivých bázích.

Pobočka Wizz Air Abu Dhabi zahájila činnost v lednu. Již v té době se soudilo, že z Abú Dhabí bude Wizz Air létat do afrických destinací a Indie. Tento záměr se stává velmi konkrétním.CEO Wizz Air Abu Dhabi Kees Van Schaick na veletrhu Dubai Airshow potvrdil, že souhlas úřadů v Emirátech si dopravce již zajistil a nyní čeká na schválení žádosti indickými úřady. Lety do Indie budou zahájeny příští rok.

Jedná se o mimořádně zajímavou příležitost. Organizace IATA (The International Air Transport Association) odhaduje, že provoz mezi Emiráty a Indií poroste v letech 2021 až 2039 o 7 % ročně, a to ve srovnání s celosvětovým průměrem 1,5-3,6 %. Přitom Indie je cenově mimořádně senzitivní trh, který přeje nízkonákladovým nabídkám.

Indií expanze zcela jistě nekončí. V prosinci otevírá Wizz Air Abu Dhabi linku do Almaty, takže zbývá už jen krůček do Číny. Záměry ohledně africké expanze firma nekomunikovala. S těmito ambicemi je jasné, že letadla A321XLR najdou dobré uplatnění.

Jak jsme již informovali, József Váradi na Dubai Airshow potvrdil, že část letadel A321XLR je určena na britské základny. Soudí se, že Wizz Air zahájí lety přes Atlantik, což může být rovněž zajímavá příležitost.

Rychlý růst kombinovaný s geografickou expanzí od východního pobřeží USA po Čínu představují mimořádně ambiciózní výzvu. Nikoliv bez rizik. (Foto: Wizz Air)  


Fotografie k článku



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace