Belavii hrozí další sankce. Ale jaké?

  • 21.10.2021 17:00

Po květnovém incidentu s letadlem Ryanairu linky FR4978 bylo v rámci sankcí proti Bělorusku zakázáno běloruským společnostem létat do EU a některých dalších zemí. Zároveň EASA doporučila vyhýbat se vzdušnému prostoru Běloruska. Sankce postihly nejvíce vlajkového dopravce Belavii, ale i privátní běloruské letecké společnosti.

Organizace IATA evropského regulátora EASA kritizovala, že doporučení leteckým společnostem vyhnout se vzdušnému prostoru Běloruska je zpolitizované a porušuje princip nezávislosti rozhodování na politice.

Vyšetření incidentu se dne 27. května ujala Mezinárodní organizace pro civilní letectví (ICAO). V srpnu navštívil v rámci šetření Bělorusko a Litvu tým FFIT organizace ICAO. Kromě zajištění dalších faktů se tým setkal s ministry dopravy uvedených zemí. Vyšetřování stále není uzavřeno. Původně se předběžná zpráva o výsledcích šetření očekávala v září.

Belavia byla v důsledku zmíněných sankcí nucena stáhnout se z trhů EU a přeorientovat se na lety do Ruska, zemí střední Asie a do populárních dovolenkových destinací, zejména Gruzie. 

Nyní lotyšští politici vyzývají EU, aby uvalila na Belavii další sankce, tentokráte za přepravu migrantů bez platných osobních dokumentů. Lotyšský zástupce uvedl, že společnosti, které se zabývají přepravou nelegálních migrantů, mají být potrestány. K této výzvě se připojilo Polsko, které napadlo Bělorusko, že z přepravy migrantů profituje.

Bělorusko se brání, že Unie používá dvojí metr a je pokrytecká, neboť podporuje migraci, avšak pouze pokud nepřichází přes Bělorusko. Část migrantů navíc přišla z Afganistánu, a to v době, kdy mezinárodní společenství (včetně zemí EU) volalo o pomoc pro afgánské migranty.

Vzhledem ke stávajícím sankcím, které Belavii i vzdušný prostor Běloruska vymazaly z letecké mapy EU, přitom není jasné, jaké další sankce by EU mohla na Belavii ještě uvalit. (Foto: Belavia, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



LHR - nepřihlášený host (...225.94...)
22.10.2021 15:41

Ano, chce mimochodem nové bezpečnější trasy.

Petr - nepřihlášený host (...225.17...)
22.10.2021 14:36

EU podporuje migraci?

Celkem 2 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace