Bělorusko může přijít až o stovky přeletů denně. Belavia do Barcelony ve středu dvě hodiny bezvýsledně vyčkávala na vstup do vzdušného prostoru EU.

  • 27.05.2021 08:00

Organizace Eurocontrol uvádí, že letecké společnosti využívají vzdušný prostor Běloruska pro asi 340 letů denně. Celkový počet letů ve vzdušném prostoru Běloruska je asi 400, tj. včetně mezinárodních letů do/z Minska.

O až stovky letů může Bělorusko přijít, pokud společnosti zemí Evropské Unie a Velké Británie budou respektovat doporučení evropského regulátora EASA vyhnout se vzdušnému prostoru Běloruska a zároveň bude Belavia zbavena možnosti létat do EU a Británie.

Největším uživatelem vzdušného prostoru je přirozeně domácí Belavia následovaná Aeroflotem a Turkish Airlines.

O tom, že existuje určité zmatení o tom, co je a není povoleno, se v úterý přesvědčila posádka a cestující letu Belavie na lince B2869 do Barcelony, který asi dvě hodiny bezvýsledně vyčkával (viz obr. flightradar24) před vstupem do polského vzdušného prostoru, aby se nakonec vrátil na minské letiště.

Šéfové EU sice v pondělí rozhodli o zákazu letů Belavie ve vzdušném prostoru EU, avšak toto rozhodnutí zatím není pravomocné.(Graf: Eurocontrol, obr.: flightradar24.com)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace