Po incidentu s letadlem Ryanairu riskuje Bělorusko částečnou leteckou blokádu

  • 24.05.2021 21:00

Po nedělním incidentu s letadlem Ryanairu, které bylo během letu z Atén do Vilniusu přinuceno běloruskými úřady přistát v Minsku, doporučil evropský regulátor EASA aerolinkám oblétávat běloruský vzdušný prostor.

Jako první reagovala na incident společnost airBaltic, která po přechodnou dobu povede své lety mimo vzdušný prostor Běloruska. Již v pondělí odklonila své lety do Oděsy přes Polsko a let z Tbilisi přes Rusko. Bělorusko oblétá také Austrian. Podobné opatření zvažuje i Ryanair.

Británie je první evropskou zemí, která již v pondělí odebrala Belavii povolení k letům do Británie. Britský ministr dopravy Grant Shapps zároveň požádal regulátora CAA, aby z důvodů zajištění bezpečnosti cestujících vyzval britské letecké společnosti k vyhýbání se přeletům ve vzdušném prostoru Běloruska. British Airways začala své lety již odklánět, jak ukazuje Flightradar24 zde.

Ukrajinský prezident Volodymir Zelensky požádal neprodleně po incidentu ukrajinskou vládu, aby zpracovala návrh na přerušení leteckého spojení s Běloruskem. To by mělo vážné dopady, neboť v listopadu 2015 Ukrajina přerušila letecké spojení s Ruskem a ruským společnostem uzavřela svůj vzdušný prostor. Při absenci přímého spojení se cesta s přestupem v Minsku stala nejpohodlnějším a nejpopulárnějším leteckým spojením mezi Ruskem a Ukrajinou, ze kterého Belavia zdravě profituje. V Rusku dlouhodobě pracuje na 5 milionů Ukrajinců, což generuje značnou poptávku po letech.

Bělorusko v neděli donutilo letadlo Ryanairu přistát na letišti v Minsku (obr. 2), a na palubě byl úřady zadržen běloruský novinář a politický aktivista Pratasevič, spoluzakladatel kanálu NEXTA v síti Telegram.

Podle Ryanairu běloruské úřady informovaly posádku o potenciální bezpečnostní hrozbě na palubě a vyzvaly k přistání v Minsku. K doprovodu letadla byl vyslán MiG-29. Ze záznamu rozhovoru mezi řízením letového provozu a posádkou vyplývá, že letiště obdrželo email, který hrozil, že na palubě letadla je bomba.

V pondělí večer zachytil flightradar24 (obr. 3) vzdušný prostor Běloruska téměř prázdný. (Obr.: flightradar24.com)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace