Airbus Helicopters testuje hybridní pohonný systém vrtulníků pro nouzová přistání

  • 29.09.2021 17:00

Airbus Helicopters a francouzský Úřad pro civilní letectví DGAC zahájily letové zkoušky vrtulníku vybaveného záložním systémem elektrického pohonu EBS. Cílem programu je zvýšit bezpečnost jednomotorových vrtulníků v případě vysazení motoru. V podstatě jde o „hybridizaci“ stávající pohonné jednotky, která v případě výpadku motoru zvýší bezpečnost při nouzovém přistání.

Do zkoušek se zapojil vrtulník H130 vybavený 100kW elektrickým motorem, který zaskočí v případě výpadku motoru. To dá pilotovi více času pro zahájení nouzového přistání autorotací.

V rámci zkoušek se ověřuje fungování systému v případě simulovaného výpadku motoru v různých fázích letu. Zároveň se zkouší, nakolik by hybridní systém mohl zvýšit max. vzletovou hmotnost, aby tak byla kompenzována hmotnost systému EBS a zároveň zvýšena kapacita pro placený náklad.

Airbus očekává, že během zkoušek získá řadu poznatků, které přispějí „hybridizaci“ vrtulníkových pohonných systémů. Ta může kromě vyšší bezpečnosti letu zlepšit efektivnost a užitné vlastnosti vrtulníků. (Foto: Airbus)


Fotografie k článku



Související články

Komentáře



Kalfa - nepřihlášený host (...115.9...)
30.09.2021 08:50
Kolik asi váží 100kW elektromotor

+ příslušné baterie ? Unese ta helikoptéra pak ještě aspoň pilota?

Celkem 1 záznam

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace