Evropská komise vyšetřuje podmínky státní pomoci pro TAROM

  • 09.07.2021 08:00

Rumunská vláda plánuje poskytnout národnímu dopravci TAROM pomoc ve výši 190 milionů eur na jeho restrukturalizaci. Evropská komise (EK) 5. července zahájila hloubkové šetření navrhované státní pomoci s cílem zjistit, zda je v souladu s pravidly EU. Vlastníkem TAROMu je rumunský stát.

TAROM získal záchranný úvěr 36,7 milionů eur na základě schválení EK v únoru loňského roku. V květnu rumunská vláda notifikovala EK o restrukturalizačním plánu společnosti, která má vyjít daňové poplatníky na 190 milionů eur.

Pravidla EU stanoví časovou lhůtu, na kterou může být taková pomoc poskytnuta. Cílem restrukturalizace musí být schopnost společnosti dále fungovat bez další státní pomoci a plán musí mj. rovněž doložit, že taková pomoc nepovede k narušení konkurenčního prostředí. EK nyní vznesla pochybnosti, zda plán restrukturalizace TAROM podmínky EU splňuje. Do vyšetřování EK se mohou zapojit svými připomínkami i další subjekty. Příslušná část výsledků šetření bude zveřejněna.

Nelze než souhlasit, že EK by měla soulad s pravidly EU pro poskytování státní pomoci prověřovat. Je škoda, že EK takto důsledně nepostupuje v případě Alitalie, která již získala miliardy eur státní pomoci, přičemž letité vyšetřování EK zatím jaksi nikam nevede. To kupodivu nebrání EK diskutovat s italskou vládou další pomoc ve výši 3 miliard eur pro nově vznikající nástupnickou společnost ITA (Foto: Romania Insider, planes.cz)


Fotografie k článku



Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace