Pokračují vyjednávání o nové Alitalii

  • 16.04.2021 08:00

Podle zpravodajství Reuters má tento týden pokračovat jednání mezi italskou vládou a Evropskou komisí o restrukturalizaci zestátněné společnosti Alitalia. Italská vláda požaduje od Komise schválit vznik nové společnosti ITA (Italia Trasporto Aereo), financovaný z prostředků státního rozpočtu. Italská vláda vydělila pro tento účel 3 miliardy eur. Záměrem je převést do nové společnosti jak veškerý letecký park Alitalie a zaměstnance, tak i sloty Alitalie. Jednání jsou vleklá a dostávají se do časového presu, neboť letní sezóna se kvapem blíží a nová společnost stále neví, jak bude fungovat.

Italská vláda naléhá, že staronová společnost potřebuje ke svému úspěchu na trhu jak všechny sloty, tak i odpovídající financování ze státního rozpočtu. Evropská komise (EK) zase musí zajistit spravedlivé fungování jednotného trhu letecké dopravy, což je těžké, pokud na jednotný trh vstoupí státní firma financovaná daňovými poplatníky, která chce navíc blokovat přístup konkurence na trh svými sloty. Je pravděpodobné, že jakékoliv rozhodnutí EK přijme, bude napadeno u soudu ostatními dopravci.

Zdá se, že EK rezignovala a akceptuje, že Itálie vloží do ITA 3 miliardy eur. Zatím však trvá na tom, aby se Alitalia, resp. ITA vzdala poloviny slotů v Miláně a má se také zbavit značky Alitalia. Evropská komise podezřívá, že ITA, tak jak je navrhovaná italskou vládou, není ničím jiným než jen staronovou Alitalií. ITA by měla zahájit se 45 letadly namísto 113, které má ve svém parku Alitalia. Komise požaduje, aby od Alitalie bylo odděleno podnikání v handlingu a údržbě.

Italské odbory kritizují EK, že je nespravedlivá a k požadavkům ITA je daleko přísnější než k požadavkům skupiny Air France-KLM. (Foto: Tourism Review, planes.cz)


Fotografie k článku



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace