Bělorusko žádá Švýcarsko o pomoc ve vyšetřování incidentu z 23. května

  • 31.05.2021 08:00

Bělorusko

Běloruská prokuratura se obrátila na Švýcarsko se žádostí o právní pomoc ve věci incidentu s letadlem Ryanairu dne 23. května. Letoun na trati z Řecka do Vilniusu byl běloruskými úřady donucen k přistání v Minsku, přičemž dva cestující byli zadrženi. Bělorusko mimo jiné žádá švýcarskou prokuraturu o pomoc při zajištění obsahu mailové korespondence, která údajně obsahovala hrozbu, že na palubě předmětného letu je bomba. Podle prokuratury byla tato informace poskytnuta ze dvou zdrojů prostřednictvím švýcarského mailového serveru ProtonMail.

Běloruská prokuratura zároveň uvádí, že emaily z tohoto poštovního serveru figurují hned v několika kriminálních šetřeních kvůli výhružkám teroristických činů namířeným proti různým infrastrukturním objektům v Bělorusku. Podle prokuratury bylo od začátku loňského roku bylo přijato z tohoto servery na 14 falešných varování před pumovými útoky.

Email, který figuroval v případu letu Ryanairu, byl podepsán jako „voják Hamásu“. Hnutí Hamás však svou účast v incidentu popřelo.

Generální ředitel Belavie kritizoval v rozhovoru pro místní média rozhodnutí EU bojkotovat Bělorusko (a Belavii), a to ještě předtím, než skončí mezinárodní vyšetřování incidentu z 23. května.

Rusko

Ruský regulátor Rosavijacija v pátek informoval, že schválení nových letových plánů evropským leteckým společnostem, které budou létat do Ruska nebo přes Rusko, a vyhýbat se běloruskému vzdušnému prostoru, si vyžádá nějaký čas. Rosavijacija o tom informovala letecké společnosti.

Regulátor sdělil, že dne 27. května uskutečnily evropské společnosti na 113 letů ve vzdušném prostoru Běloruska a 53 zvolilo alternativní cestu s obletem běloruského vzdušného prostoru. Největším zahraničním provozovatelem vzdušného prostoru Běloruska jsou nyní ruské letecké společnosti, které uskutečnily 134 letů v běloruském vzdušném prostoru, následované Turkish Airlines.

V mezidobí již Rosaviacija schválila nové letové plány se směrováním mimo vzdušný prostor Běloruska společnostem Luftansa a Air France na lety do Moskvy a Petrohradu.

Ukrajina

Ukrajinská vláda na svém mimořádném jednání formálně potvrdila rozhodnutí uzavřít svůj vzdušný prostoru pro letadla registrovaná v Bělorusku, jakož i přerušit letecké spojení s Běloruskem. Rozhodnutí vyhlásil již 26. května ukrajinský premiér Denys Šmihal. Ukrajinská letadla musí podle rozhodnutí vlády vzdušný prostor Běloruska oblétávat.

USA

Spojené státy se symbolicky připojily k bojkotu vzdušného prostoru Běloruska a pozastavily platnost dvoustranného ujednání o leteckém spojení mezi oběma zeměmi. (Foto: TASS, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace