Vakcinace proti Covidu nebude pro cestování povinná. Testy PCR nás neminou.

  • 14.01.2021 08:00

Zahájení masové vakcinace v řadě zemí spustilo diskusi o případném zvýhodnění očkovaných, např. při cestách do zahraničí. Šéfka Světové rady cestování a cestovního ruchu (World Travel and Tourism Council) Gloria Guevara vyjádřila přesvědčení, že přinejmenším v letošním roce nebudou země žádné očkování od přijíždějících vyžadovat. A pokud by vyžadovaly, pak by to turistický ruch zastavilo. V roce 2020 dosáhly podle WTTC ztráty cestovního ruchu v důsledku koronaviru 3,8 bilionu dolarů.

Citlivé téma vakcinace cestujících rozvířil koncem loňského roku šéf Qantas Airways Alan Joyce, když prohlásil, že na mezinárodních linkách bude Qantas přepravovat pouze cestující, kteří jsou očkováni. Tento názor narazil z mnoha důvodů na ostrou kritiku. Kromě jiného také proto, že letecká společnost nemůže diskriminovat neočkované zákazníky a nemůže svévolně prověřovat zdravotní stav cestujících, pokud k tomu není zmocněna. Mluvit o znevýhodnění neočkovaných v době, kdy vakcín není ani zdaleka dostatek ani pro ohrožené skupiny, obyvatelstva je neakceptovatelné.   

Organizace WTTC podporuje digitální iniciativy, jako jsou CommonPass organizace CommonTrust Network nebo IATA Travel Pass, které obsahují informace o výsledcích testů PCR a perspektivně i o očkování, přičemž tyto informace budou jednoduše a bezpečně dostupné například imigračním úředníkům.

Systém CommonPass začne v únoru testovat pro „screening“ přijížděních na Arubu, která je rozhodujícím způsobem závislá na příjmech z turistického ruchu. Ostrov je účastníkem pilotního projektu s JetBlue Airways. Systém nebude přinejmenším během první poloviny roku zahrnovat informaci o vakcinaci.

Ověřování systému zahájilo také letiště Řím, a to v rámci cestovního koridoru do USA. Rozšíření na spoje do Singapuru a Hongkongu bylo zatím odloženo pro vysoký nárůst nových případů koronaviru počátkem letošního roku.

IATA zahájila v prosinci testování svého digitálního zdravotního certifikátu se Singapore Airlines a plánuje zapojit do zkušebního provozu také British Airways. IATA Travel Pass vychází z aplikace IATA One ID a zahrnuje také „digitální pas“, který umožňuje ověřovat identitu pomocí biometricky. Certifikát bude perspektivně obsahovat informace o vakcinaci.

Je zřejmé, že globální zdravotní certifikát v nějaké podobě se pro cestování v následujících letech stane nezbytností. To však neznamená, že se nezbytností stane vakcinace, neboť i očkovaná osoba může být infekční. Proto lze soudit, že testy PCR a roušky nás na cestách do zahraničí budou doprovázet ještě dlouho.

V mezidobí pokračuje v řadě zemí rychlá vakcinace. Evropskou jedničkou je Velká Británie, která zahájila jako první a do poloviny února plánuje proočkovat 15 milionů obyvatel. Ve světě je bezkonkurečně první Izrael. Česká republika je zatím na chvostu.

Aktuální stav vakcinace lze sledovat zde. (Graf: One World in Data)


Fotografie k článku



Související články

Komentáře



atlas - nepřihlášený host (...168.37...)
14.01.2021 17:05

Akonahle bude ockovanie dostupne, tak velmi vela krajin bude vyzadovat od navstevnikov aby ho mali.
Ak uz nie kvoli inemu, tak aby sa nesirili po svete mutacie, z ktorych na jednu mozno nebude fungovat ockovanie a sme tam kde teraz.
Rusko presne toto planuje zaviest.

Celkem 1 záznam

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace