Digitální zdravotní certifikát ve zkušebním provozu

  • 29.12.2020 08:00

Singapore Airlines (SIA) začaly minulý týden jako první na světě na vybraných linkách ověřovat nový digitální informační zdravotní certifikát založený na platformě IATA Travel Pass. Certifikát bude obsahovat např. informaci o vakcinaci proti onemocnění COVID-19 nebo výsledcích testu PCR, LAMP, antigenních testů, atd.

Společnost je přesvědčena, že výsledky zdravotních testů nebo doklady o očkování se stanou nezbytnými dokumenty vyžadovanými od cestujících. Digitální systém zároveň sníží riziko chyb a podvodných certifikací.

Autorizované laboratoře budou zájemcům, kteří podstoupili testování s negativním výsledkem nebo budou očkováni, vydávat digitální osvědčení v podobě QR kódu, který bude přístupný imigračním úředníkům v Singapuru.

Cílem projektu je definovat globální standard digitálního zdravotního certifikátu, který autorizovaným laboratořím nebo zdravotním střediskům umožní jednoduše, efektivně a bezpečně pracovat s citlivými zdravotními údaji, které mohou být vyžadovány např. imigračními úřady od cestujících.

IATA Travel Pass vychází z aplikace IATA One ID a sestává ze čtyř modulů, které lze navzájem kombinovat. Kromě již zmíněného modulu, který bude obsahovat např. laboratorní výsledky testů na COVID, plní čtvrtý modul funkci digitálního pasu, který pomocí biometriky umožní bezkontaktní a bezpapírové cestování na letištích, která tuto aplikaci budou podporovat (viz obr. 2).

Cestující pomocí aplikace získá autorizovanou informaci, které konkrétní dokumenty jsou k zamýšlené cestě nezbytné, kde si zajistit testování (pokud je vyžadováno). Získá také jistotu, že všechny požadované dokumenty pro cestu má na jednom místě.

Je pravděpodobné, že globální zdravotní certifikát v této nebo jiné podobě se pro cestování v následujících letech stane stejnou nezbytností, jako je dnes pas. Certifikát může být cestou k ustavení přijatelného „nového normálního stavu“. Travel Pass zároveň poskytne cestujícím novou úroveň komfortu a bezpečnosti díky bezkontaktnímu odbavení. (Obr.: IATA)


Fotografie k článku



Komentáře



Sikkim (...30.168...)
29.12.2020 21:58
Pěkné

Tak ať si Singapur a Singapurci a Singapore airlines políbí ... Takovýhle Orwell v praxi podporovat nebudu.

Celkem 1 záznam

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace