American Airlines nasadily 737 MAX do komerčního provozu

  • 30.12.2020 08:00

American Airlines jsou první americkou společností, která uskutečnila komerční let Boeingem 737 MAX po recertifikaci letadla letos 18. listopadu. Po dvaceti měsících uzemnění se tak letoun pomalu vrací na komerční linky. Prvním letem byl spoj Miami-La Guardia 29. prosince.

Návratu stroje do komerčního provozu v USA napomáhá fakt, že široká veřejnost není dostatečně obeznámena s katastrofami letadel 737 MAX společností Lion Air a Ethiopian. Vyplývá to z průzkumu společností Reuters/Ipsos, který byl zveřejněn 28. prosince, tj. v předvečer prvního komerčního letu 737 MAX American Airlines po recertifikaci typu.  

O těchto katastrofách vědělo celkem 39 % dospělých respondentů průzkumu. Z těch, kteří o katastrofách věděli, 73 % správně identifikovalo jako výrobce společnost Boeing. Stejný průzkum v květnu 2019 vykázal 82 % respondentů, kteří věděli, že výrobcem letadel v obou katastrofách je Boeing.

Poté, co byli respondenti o příčinách katastrof informováni, odpovědělo 57 % z nich, že by letadlo Boeing 737 MAX ke svým cestám nepoužili, 37 % by bylo připraveno letadlem letět, avšak ne dříve než půl roku po jejich návratu do vzduchu.

Průzkum ukázal, že otázka výběru typu letadla je určující pouze pro 3 % zákazníků. Celkem 41 % respondentů uvedlo, že nejdůležitějším kritériem je cena letenky a pro 24 % jsou nejdůležitější epidemická opatření, která společnost uplatňuje.

American Airlines ujišťují, že pokud zákazník odmítne letět Boeingem 737 MAX, bude zdarma přebookován na let provozovaný jiným typem. Koncem února plánují American Airlines provozovat letadly 737 MAX až 91 spojů denně.

Vůbec první společností, která vrátila MAX do komerčního provozu, byl brazilský GOL, a to dne 9. prosince na lince z letiště Sao Paulo Guarulhos International Airport (GRU) do Porto Alegre. 21. prosince následovalo AeroMexico.

United Airlines plánují vrátit MAXy do provozu 11. února, tj. bezmála dva roky od uzemnění letadel (13. března 2019). Alaska Airlines uskuteční první let Boeingem 737 MAX v březnu a během roku chce provozovat až šest MAXů. Největší světový provozovatel typu, Southwest Airlines, vrátí letadla do provozu ve druhém čtvrtletí.

Video z události je možno zhlédnout zde. (Video: cnbc.com)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Petr - nepřihlášený host (...180.58...)
30.12.2020 19:42
Školení posádek

Na posádky to nehazim, spis na procesy v aerolinkach (napsal jsem jen, ze kdyby je lépe skolili, možná tomu mohli předejít).

Martin - nepřihlášený host (...91.165...)
30.12.2020 19:26

Ono je těžké skolit neco, kdyz nevite, ze to v letadle mate.
V techto dvou pripadech mi prijde celkem nehoraznost hazet to na posadky.

Petr - nepřihlášený host (...180.58...)
30.12.2020 09:05
Histerie

Nejsem Fanda Boeingu ale myslím ze je to zbytečná histerie. S Maxem jsem letěl na linkách LOTu asi 20x a vždy jsem se těšil ze poletim tímhle a ne NG pronajatym od Blue Air. Kdyby v Asii a v Africe lépe skolili posádky, možná se tomu dalo předejít (jasně, Etiopian je na Africké poměry špička, ale pořad to není ani SAA).

Celkem 3 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace