Státní pomoc: Smartwings, LOT a Aegean

  • 27.12.2020 08:30

Vláda v polovině prosince v tichosti výrazně vylepšila podmínky státní pomoci v rámci programu COVID Plus pro exportně orientované firmy. Nová úprava zlepšuje šance Smartwings dosáhnout na státem garantovaný úvěr.

O zajištění bankovního úvěru ve výši 900 milionů korun s garancí státu usilují Smartwings od jara. Garanci na úvěr zajišťuje státní pojišťovna EGAP. Vzhledem k vysokému rizikovému profilu dopravce mohl EGAP (tj. stát) ručit původně pouze do výše 70 % jistiny úvěru. Úvěr se nepodařilo zajistit, neboť banky podle neoficiálních informací nechtěly poskytnout půjčku s vysokým rizikem umocněným dlouhotrvajícím sporem mezi českými a čínskými akcionáři.

Nová úprava podmínek COVID Plus umožňuje společnostem s vysokým rizikem dosáhnout na státní garance do výše 80 % jistiny úvěru. Splatnost úvěru se zároveň prodloužila z pěti na šest let.

„Jednání s bankami pokračují a reflektují změny programu COVID Plus, které budou účinné od data notifikace Evropskou komisí,“ uvedla pro Seznam Zprávy mluvčí Smartwings Vladimíra Dufková.

Není jasné, zda se čínský akcionář CITIC vlastnící 49,9 % společnosti bude na záchraně podílet. Čeští akcionáři v čele s Jiřím Šimáněm jsou podle svého vyjádření připraveni do záchrany Smartwings dále investovat, avšak největší riziko spojené se státní pomocí ponese český daňový poplatník. Rozložení rizika se proto jeví s ohledem na 49.9% čínský vlastnický podíl jako velmi nevyvážené.

Celkem 787 milionů dolarů státní pomoci získal polský LOT. Pomoc byla schválena Evropskou komisí. Společnosti se podařilo projednat nové podmínky leasingu letadel a snížila provozní náklady. Od roku 2016 společnost rozšířila svůj park z 45 do 80 letadel a otevřela 80 nových linek. V roce 2019 přepravila společnost 10 milionů cestujících. Firmu vlastní  Polish Aviation Group PGL S.A., která vznikla v roce 2018 spojením LOT Polish Airlines, LOT Aircraft Maintenance Services, LS Airport Services a LS Technics.

Komise schválila rovněž pomoc ve výší 120 milionů eur pro Aegean Airlines S.A. Společnost přepravila v loňském roce 15 milionů cestujících, a to na 155 linkách do 44 zemí. Pomoc má kompenzovat přímé ztráty společnosti za období od 23. března do 30. června. (Foto: Business Insider)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace