Vyšetřovací zpráva Kongresu je drtivou kritikou Boeingu a FAA

  • 17.09.2020 13:00

Komise Sněmovny reprezentantů pro dopravu a infrastrukturu zveřejnila po 18 měsících vyšetřování podrobnou 238stránkovou zprávu týkající se případu Boeingu 737 MAX. Zpráva z katastrofy viní Boeing a regulátora FAA, který schválil letadlo s konstrukčními vadami. Kombinace konstrukčních závad a selhání regulátora vedla ke smrti 346 osob, kterým bylo možno předejít.

Komise shledala, že katastrofy MAXů byly výsledkem „hrozivé kulminace série mylných technických předpokladů inženýrů Boeingu, nedostatku transparentnosti v části managementu Boeingu a nedostatečného dohledu FAA“. Boeing upřednostnil zisk před bezpečností a nepřiměřeně tlačil na zaměstnance, aby letadlo bylo rychle připraveno do komerčního provozu a mohlo konkurovat Airbusu A320neo.

Ze zprávy vyplývá, že již po první katastrofě si byl Boeing vědom, že na letadle je nutno udělat úpravy systému řízení MCAS.

Zákonodárci kromě výslechu svědků prostudovali na 600 tisíc stran dokumentů Boeingu, FAA a dalších firem a organizací.

Zpráva přichází v době, kdy finišuje recertifikace letadla. Ta by mohla být dokončena koncem letošního nebo počátkem příštího roku. Katastrofy a následné uzemnění letadla, které nejvíce přispívalo zisku Boeingu, uvrhly výrobce do největší krize ve své více než stoleté historii. (Foto: The Wall Street Journal)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Mysel - nepřihlášený host (...225.72...)
18.09.2020 16:24
2mareke

Oni jiste vedi, proc to tak oznacuji. Napr. to muze byt celkem vyhodne..
Jde mi jen o to, zda je to skutecne pravda.

mareke - nepřihlášený host (...80.121...)
18.09.2020 12:28
krize

Pokud jsem si vsiml, tak za nejvetsi krizi to oznacuje sam Boeing. Tak snad vedi proc

Mysel - nepřihlášený host (...225.72...)
17.09.2020 14:01
Nejvetsi krize?

A nebyla nahodou situace firmy mnohem vaznejsi behem krachu nadzvukoveho programu / pred (necekanym) rozjezdem programu 747?

Celkem 3 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace