WTO rozhodne spor Airbus SA – Boeing Co. se zpožděním

  • 29.06.2020 08:00

Kvůli pandemii se opozdí rozhodnutí Světové obchodní organizace (WTO) ve věci nedovolené státní podpory pro společnost Boeing. Rozhodnutí se původně očekávalo v květnu či červnu, avšak komplikace způsobené koronavirem způsobí, že WTO rozhodne zřejmě až koncem září. Vyplývá to z informace Reuters. Spor se na půdě WTO táhne již od roku 2004.

EU očekává, že WTO fakt nedovolené pomoci pro Boeing potvrdí a dovolí EU uvalit dodatečná dovozní cla na americké zboží. EU by v takovém případě nepochybně uvalila dodatečná cla na americkou leteckou techniku.

Připomínáme, že vloni rozhodla WTO ve prospěch USA ve věci nedovolené státní pomoci pro Airbus. Na základě povolení WTO prezident Trump následně v říjnu rozhodl uvalit dodatečná cla na vybrané zboží z některých zemí EU. Mezi nimi také letadla se vzletovou hmotností přes 30 tun, na které byla uvalena dodatečná cla ve výši 10 %. (Obr.: Leeham News and Analysis)


Fotografie k článku



Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace