IATA dramaticky zvýšila odhad ztrát leteckých společností

Dne 20. února zveřejnila Mezinárodní asociace leteckých dopravců IATA studii, která odhadovala ztráty leteckých společností v důsledku epidemie koronaviru na 29,3 miliardy USD.

Za pouhé dva týdny však došlo k natolik výraznému šíření epidemie, že to IATA donutilo překvalifikovat odhad ztrát, a to ve dvou scénářích podle možného šíření epidemie. Nižší odhad (scénář 1) předpokládá ztráty okolo 63 miliard USD a vychází z předpokladu, že nedojde k  dalšímu výraznému rozšíření mimo země, kde byl koronavirus rozšířen k 2. březnu. Konkrétně pro Evropu (kromě Itálie, Německa a Francie) tento scénář předpokládá 7% pokles poptávky a celosvětově 11%.

Vyšší odhad (scénář 2) předpokládá ztráty až 113 miliard USD a vychází z rizika dalšího výrazného šíření epidemie. Předpokládá pokles poptávky v Evropě o 9 % a celosvětově o 19 %. Největší propad očekává ve skupině evropských zemí (Itálie, Francie, Holandsko, Německo, Norsko, Rakousko, Švédsko, Švýcarsko, Španělsko a Velká Británie), kde poptávka může podle studie poklesnout až o 24 %, což představuje ztrátu přes 37 miliard USD. S poklesem 23 % následují vybrané země regionu Asie-Pacifik (Austrálie, Čína, Japonsko, Jižní Korea, Malajsie, Singapur, Thajsko a Vietnam), kde by poptávka mohla poklesnout až o 23 %, což by představovalo ztrátu 50 miliard USD.

Nový odhad zveřejnila asociace 5. března. Samozřejmě dnes nikdo netuší, jak se epidemie bude dále šířit, a proto je jakýkoliv odhad spáše jen indikací možného rozměru ztrát. 

Úspory vyplývající z nižších cen paliva (pokles o 13 USD/barel ropy Brent) dosáhnou podle IATA asi 28 miliard USD, což ani zdaleka nedokáže kompenzovat ztráty vzniklé epidemií. Navíc u společností, které mají ceny paliva zajištěné, se pozitivní efekt nízkých cen projeví později.

Řada leteckých společností z tohoto důvodu již stáhla své odhady hospodářských výsledků na letošní rok, neboť za dané nejistoty je nemožné výsledky odhadovat. (Foto: iata.com)


Fotografie k článku



Související články

Související kategorie

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace