Atlantia vycouvala z privatizace Alitalie. Nekonečná privatizační agónie zkrachovalé Alitalie tak vstupuje do dalšího dějství. Možná posledního?

  • 20.11.2019 17:00

Italská vláda stanovila termín pro předložení „závazných a finálních“ nabídek na koupi Alitalie na 21. listopad. V původním termínu 15. října žádnou nabídku nedostala.

Horkým kandidátem v privatizaci bylo konsorcium společností Delta Air Lines, státní železnice Ferrovie dello Stato a provozovatele dálniční sítě Atlantia (člen skupiny Benetton). Atlantia dne 19. listopadu oznámila, že konsorcium opouští. Společnost uvedla, že zůstává otevřena jednáním s italskou vládou. V mezidobí se o Alitalii údajně začala ucházet Lufthansa. CEO Lufthansy Carsten Spohr se dne 7. listopadu vyjádřil, že by Lufthansa AG měla zájem o Alitalii, ale teprve po její restrukturalizaci. Ta by měla být provedena současným vedením a zahrnovat kromě jiného propuštění nadbytečného personálu.

Zkrachovalá Alitalie je od roku 2017 řízena správcem konkursní podstaty a provozována na základě „krátkodobé překlenovací“ půjčky od italské vlády, která měla být splacena koncem loňského roku.

Alitalia zaměstnává asi 11 000 zaměstnanců a má bohatou historii bankrotů. Kromě katastrofických hospodářských výsledků firma ztrácí v posledních letech tržní podíl na domácím trhu, na kterém rychle roste nízkonákladová konkurence.  (Foto: wsj.com, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace