O Malaysia Airlines je zájem

  • 31.10.2019 13:00

Celkem tři mezinárodní dopravci se uchází o koupi podílu v předlužené společnosti Malaysia Airlines. Vyplývá to z informací zveřejněných ekonomickým týdeníkem The Edge Malaysia.

Malajská vláda potvrdila, že fond Khazanah Nasional Bhd, který je vlastníkem Malaysia Airlines, zařadil na „shortlist” celkem čtyři nabídky na kapitálový vstup do společnosti. Fond získal celkem asi 20 nabídek. Mezi čtyřmi vybranými je také nabídka společnosti Qatar Airways, Japan Airlines Co Ltd. a China Southern Airlines.

Fond Khazanah musí rychle určit preferovaného kandidáta, neboť společnost má peníze na provoz nanejvýš do dubna.

Ztrátový a neefektivní národní dopravce Malaysia Airlines potřebuje ke svému přežití každoroční finanční injekci asi 240 mil. USD. Pokud se společnost rozhodne zlepšit servis a rozšířit svou síť, potřeba finanční pomoci se dále zvýší. Vláda však také zvažuje, jaké případné škody by vznikly, kdyby společnost přestala existovat.

Již v roce 2014 byl definován restrukturalizační plán pro společnost, která se měla dostat do černých čísel v roce 2018, což se nestalo a společnost dále vrší ztráty. V červenci byl předložen představenstvu společnosti další restrukturalizační plán, který slibuje návrat k zisku v roce 2022. Ten ale zatím nebyl schválen.   

Ve vážných problémech jsou v oblasti také Thai Airways, jejichž celkové zadlužení činí 3,2 mld. USD. (Foto: Reuters, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace