V Le Bourget se po pěti letech objevila ruská expozice

  • 19.06.2019 17:00

Vzhledem k sankcím uplatněným proti Rusku se v posledních pěti letech Rusko neúčastnilo ani přehlídky ve Farnborough, ani v Le Bourget. Letos se Rusko do Le Bourget vrací, byť s expozicí, která je velmi omezená. Návštěvníci se proto statické nebo letových ukázek ruských vojenských letadel nedočkají. Rusko se vzhledem k sankcím přeorientovalo na ukázky vojenské techniky na přehlídky v Dubaji, Indii a zemích Dálného východu.

Nejefektnějším bodem expozice v Le Bourget je nepochybně obojživelník Be-200ES (foto 1) v provedení pro hašení požárů a průzkum, kterou předvádí United Aircraft Corporation (UAC). Letadlo pojme 12 t hasební směsi a bude předváděno na letových ukázkách. Rusko věří, že letoun, který se již účastnil hašení požárů ve Středomoří, může přilákat zájem evropských zákazníků. V loňském roce podepsala UAC kontrakt na dodávku až 10 letadel Be-200 s americkou Seaplane Global Air Services.

Dalším bodem expozice a leteckých ukázek jsou lehké víceúčelové civilní vrtulníky Ansat (foto 2, 3). Jedná se o nejnovější ruský vrtulník, který je na světových trzích nabízen od loňského roku. Prvním zahraničním zákazníkem se stalo vloni čínské Ministerstvo pro mimořádné události a záchranné práce.

Podíl civilních vrtulníků v produkci společnosti Russian Helicopters činil v roce 2014 pouhých 5 %, vloni již činil 40 %. V roce 2020 chce společnost dodávat 50 % vrtulníků civilnímu sektoru.

Prvním ruským letadlem předváděným v Le Bourget byl Tupolev ANT-35 v roce 1936. (Foto: AFP)


Fotografie k článku



Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace