Indické Jet Airways na konečné. Další z neúspěšných investic Etihadu.

  • 18.04.2019 13:00

Jet Airways se po měsících agónie blíží ke svému konci. Firmě se nepodařilo zajistit nouzové financování a od 18. dubna přerušuje svou činnost. Zřejmě posledním letem společnosti byla linka 9W2502 z Amritsaru do Dillí přes Bombaj. Let vykonal Boeing 737 (VT-SJI). Společnost v posledním týdnu provozovala nanejvýš 15 z parku asi 124 letadel, neboť drtivá většina letadel byla odstavena v důsledku neplacení leasingových poplatků nebo z důvodů údržby, kterou nebylo možno dokončit vzhledem k nedostatku financí.

Firma sice ještě nevyhlásila bankrot, ale naděje na přežití jsou nyní blízké nule.

Situace kolem Jet Airways je dalším příkladem katastrofických investic společnosti Etihad. Ta v minulosti neúspěšně investovala zejména do Alitalie (49 %), Air Berlin (29,2 %), Niki (49,8 %) a má 24% podíl v Jet Airways. V Evropě stále drží 49 % v Air Serbia, byť strategický význam investice je pochybný. Air Serbia v podstatě plní svůj účel tím, že přivádí cestující do Abu Dhabí na lety Etihadu. Relativně úspěšné jsou investice do Virgin Australia a Air Seychelles. Společnost sama je předlužená, ruší objednávky letadel a propouští zaměstnance.

Správce konkurzní podstaty Air Berlin navíc nyní vymáhá od Etihadu vysoké odstupné, neboť firma Etihad nesplnila svůj akcionářský závazek a do Air Berlin neinvestovala, čímž podle správce konkurzní podstaty přivodila pád letecké společnosti.  (Foto: Boeing, Wikimedia, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Petr Šimáček (...142.238...)
18.04.2019 22:18

Bude spousta volných letadel k pronájmu.

Celkem 1 záznam

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace