JetAirways postupně přicházejí o sloty

  • 11.04.2019 08:00

Předlužená společnost Jet Airways byla nucena postupně uzemnit tři čtvrtiny své flotily, neboť není schopna splácet leasingové splátky. Nezadržitelná cesta ke krachu se nyní stala ještě neodvratnější, neboť indický regulátor DGCA (Directorate General of Civil Aviation) začal konkurentům Jet Airways přidělovat sloty, které již Jet Airways v důsledku svých finančních potíži nemohou využívat. Přerozděleno bylo takřka 40 párů slotů v Bombaji a přibližně o stejný počet slotů přijdou Jet Airways i v Dillí.

Důvodem přidělení slotů je snaha regulátora snížit ceny za vnitrostátní letenky, které v důsledku snížení kapacit výpadkem Jet Airways stouply v průměru o asi 15 %, přitom na nejfrekventovanější lince Dillí-Bombaj stouply na dvojnásobek. Přidělení slotů aktivním společnostem je způsob, jak přiblížit nabízené kapacity původním hodnotám, a tím snížit cenu letenek. Úkol je o to naléhavější, že se blíží termín všeobecných voleb a zároveň období sezónního růstu poptávky. Bombajské sloty získaly společnosti AirAsia India (8 párů slotů), IndiGo (13 párů), SpiceJet (10) a Vistara (7). Sloty byly přiděleny na „dočasné“ období.

Jet Airways dnes nevyužívá na letištích v Indii asi 400 párů slotů. Ze své flotily, která čítá asi 124 letadel, dnes používá asi 26. Regulátor uvedl, že jakmile společnost obnoví činnost v plném rozsahu, sloty se Jet Airways vrátí. To je však zřejmě jen hypotetická možnost.  (Foto: Jet Airways, Boeing, IndiGo, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace