Airbus podle očekávání vyhrál u WTO spor s Boeingem

  • 30.03.2019 13:00

V loňském roce vynesla po 14 letech pří Světová obchodní organizace (WTO) verdikt ve prospěch společnosti Boeing, týkající se nedovolené podpory společnosti Airbus SE. WTO konstatovala, že Airbus SE požíval nedovolené státní podpory pro start programů A380 a A350, a to zejména poskytnutím úvěrů za výhodnějších než běžných tržních podmínek.

Nyní Airbus kontroval, když orgán WTO Appellate Body rozhodl ve sporu proti Boeing Co. ve prospěch společnosti Airbus SE. Žaloba se týkala nedovolené podpory Boeingu ze strany amerických federálních, státních a místních orgánů, a to zejména v podobě daňových prázdnin a dalších úlev.

WTO Appellate Body přitom nejenom odmítnul veškeré protiargumenty vznesené ze strany USA, ale naopak označil jako nezákonnou podporu řadu dalších federálních programů. Pokud USA nezajistí nápravu, dává to zemím EU právo uvalit opatření proti dovozu amerického zboží, např. úpravou cel.

Pozitivní rozhodnutí v tomto sporu bylo sice očekáváno, nyní však nepřichází pro Boeing v nejvhodnější dobu. (Foto: The Economist)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace