Airbus ve sporu s německou vládou o splacení úvěru asi 600 mil. EUR na výrobu A380

  • 08.03.2019 08:00

Německá vláda poskytla v roce 2002 společnosti Airbus půjčku okolo 942 mil. EUR na podporu vývoje a výroby A380. Část této půjčky již Airbus splatil, zbývá splatit ještě asi 600 mil. EUR. S oznámením o ukončení výroby se tedy zákonitě vynořila otázka splatnosti. Nejedná se přitom o „kostlivce ve skříni“, neboť finanční ředitel Airbusu tuto půjčku výslovně zmínil na tiskové konferenci v únoru. Podobné půjčky získal Airbus také od Francie, Velké Británie a Španělska. Dohromady má tedy Airbus splatit asi 1 mld. EUR. 

Podle Airbusu však není společnost povinna úvěr splatit, protože splácení bylo vázáno na každý jeden vyrobený exemplář. Poslední splátky budou doprovázet posledních 17 exemplářů, které mají být ještě dodány na trh do roku 2021. Ukončení výroby tedy logicky znamená také ukončení splácení. Airbus vysvětluje, že smyslem konstrukce půjčky bylo, že vlády těchto zemí budou sdílet riziko spolu s výrobcem, a proto je splátka vázána na prodej resp. výnosy z prodeje.

Německá vláda je však přesvědčena, že celý zbytek půjčky musí Airbus splatit. Stanovisko ostatních vlád zatím zřejmě nebylo komunikováno.  

Na nezákonnost těchto půjček opakovaně poukazoval Boeing, který je označil za nedovolenou státní podporu, díky které získal Airbus nespravedlivou konkurenční výhodu na trhu. S tímto výkladem souhlasila i Světová obchodní organizace WTO. Na druhou stranu EU naopak žalovalo Boeing, že získal nedovolenou podporu v podobě daňových prázdnin od státu Washington. Takže v tomto případě asi nula od nuly pojde. Německá vláda se již nechala slyšet, že ukončením výroby se celý problém příp. nedovolené podpory programu A380 stává irelevantním. (bundestag.de, Airbus, planes.cz)  


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Jen - nepřihlášený host (...135.89...)
08.03.2019 13:38

Jak s tim souvisi lufthansa? Lufthansa je ciste soukroma spolecnost, ktera s nemeckou vladou nema zcela nic spolecneho.

Takze to, za kolik do toho Nemecko zahuci, je lufthanse zcela ukradene.

jirka - nepřihlášený host (...208.153...)
08.03.2019 13:28
Lufthansa

Proč si jich tedy Lufthansa koupila tak málo??

Celkem 2 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace