CIAF 5.-6.9. 2015 v Hradci Králové

O víkendu 5. - 6.9. 2015 se na letišti v Hradci Králové uskuteční již dvaadvacátý ročník leteckého festivalu Czech International Air Fest – CIAF.

Organizátoři slibují jako hlavní lákadlo Messerschmitt Me-262 Schwalbe - do Hradce Králové by měl přiletět jediný exemplář létající v Evropě. Jde o první proudový letoun, který byl nasazen do řadové služby v Luftwaffe. Druhou stranu východní fronty druhé světové války budou zastupovat stíhací JAK-3 a dvouplošník Polikarpov Po-2 používaný sovětským letectvem k plnění širokého množství úkolů.

Me262

YAK3

Pozdější vojenská letadla reprezentují Mig-15UTI a TAH-1P Cobra.

Mig-15UTI

Příznivce bezmotorového létání potěší účast akrobatické skupiny Očovskí Bačovia na větroních L-23 SuperBlaník, Swift nebo L-13TJ Blaník s proudovým motorem. Skupinovou akrobacii předvedou také skupiny Baltic Bees z Lotyšska, P3 Flyers ze Švýcarska a Team Raven z Velké Británie.

Očovskí bačovia

Dalšími představenými stroji československé konstrukce budou cvičné L29 Delfín, L39 Albatros, Aero Ae145 a L200 Morava i několik Zlínů.

Z letounů sloužících v ozbrojených silách uvidíme belgickou F-16 Fighting Falcon nebo německý C-160 Transal Luftwaffe. Letectvo Armády ČR předvede JAS-39 Gripen, L159 ALCA, L-410 či vrtulníky Mi-171Š a Mi-24. Armáda ČR představí také pozemní techniku.

F16

JAS39Gripen

Mi171Š

Speciální ukázkou bude prezentace bezpilotních prostředků (dronů) z produkce Vojenského technického ústavu.

Letiště bude otevřeno v sobotu i v neděli od 8:00 hodin, letový program bude probíhat od 11:00 do cca 17:00 hodin.

Vstupné pro děti do patnácti let je zdarma. Pro dospělé je cena vstupného 300 Kč. Pro diváky je připravena autobusová doprava z vlakového nádraží v Hradci Králové a pro diváky přijíždějící autem parkoviště uvnitř areálu letiště.

Organizátoři i redakce planes.cz upozorňují, že spektrum provozované techniky se může změnit. Aktuální seznam techniky je k dispozici na serveru airshow.cz.

Redakce planes.cz přeje všem účastníkům dobré světlo a kvalitní fotografie, které ráda uvítá ve svém fondu. Server planes.cz je mediálním partnerem CIAF a informace v tomto článku čerpají z informací pořadatelů.

Autor: Planes.cz



Související kategorie

Komentáře



Jindřich Bubeníček - nepřihlášený host (...48.17...)
11.09.2016 16:41
Ostuda nazvu CIAF

Netroufam si hodnotit vykon pilotu, vsechna cest, ale cykon poradatelu... Toto by mela byt air show svetoveho formatu, tak jako byvala. Asi pochopim financni naroky, ale v tom pripade by se tato akce mela prejmenovat... Vsem kdo chteji videt opravdovou air show, doporucuji CK PP TOUR a jet se s nimi podivat na Air Payerne, RIAT atd... Uplacena media hodnoti CIAF jako super neuveritelnou akci, ale ve skutecnosti je to jedna velka lez! Aviaticka pout, dny NATO, Roudnice... To jsou air show v CR, ktere si zaslouzi obdiv!

martin - nepřihlášený host (...183.64...)
11.09.2015 23:13

Bohužel CIAF stále více upadá a navíc se mi zdá, že pořadatelé na lidi kašlou. Vím, že je těžké něco uspořádat a vše je o penězích, ale po několik let stejný program... Z jejich stránek na facebooku také zmizela velká část diskuse s kritickými hlasy, což je svědčí o přístupu pořádajících k fandům letectví. Ale nejvíc mi vadí jejich vyslovené lhaní. Předloni tvrdili pár dní před začátkem, že jednají o možné účasti s ruskými Víťazi. Poté napsali, že z toho sešlo, protože by byl krátký čas na přípravu. Ale to přece museli vědět rovnou, ne? Takže pouze, aby natahali lidi. Ano, pamatuji bývalé CIAFY a díky za ně, posledních pár let vynechávám a jezdím jinam, kde je na co koukat.

mates - nepřihlášený host (...226.252...)
06.09.2015 21:43
re

Já už tam raději nejezdím,protože na mě akorát sedne depka s toho opuštěného letiště,když vzpomenu na dobu,kdy bylo letiště narvané letadly a celé odpoledne duněly proudové motory..to co dnes nazývají CIAF je výsměch platícím divákům.Naparovat se nej nej akcí a pak sledovat roky stejný program plný aeroklubových letadel.Prostě díky bohu za Ostravu....

Čop - nepřihlášený host (...195.194...)
06.09.2015 15:17
:-(

Já si uvědomuju obrovskou dřinu, kterou musí představovat příprava podobné akce a pořadatelům skládám velkou poklonu. Ale srovnávám s prvními dvěma CIAFy - B1-B, MIG-29, SU-27, Tornado, Phantom, VC-10, A-10, F-15, Hercules, Harrier, F-18, F-111, Patrouille de France, Red Arrows, Frecce tricolori a spousta další bomb. Letos nechci hodnotit obsah (třeba Mig-15 byl nádherný, nebo skupina pěti Andul - fenomenální!!!), ale spíš mi vadila utahaná, rozvleklá režie. Byla to dost nuda. Takže jednoznačně nejlepší zážitek byla cesta tam a zpět Robinsonem R-44 :-)

tomas - nepřihlášený host (...102.148...)
05.09.2015 08:48
F-16

neviem ako Vam ale mne sa F-16 letiaca na minimalke a minimalnych polomeroch neokuka nikdy..:- inak mate pravdu

Venda - nepřihlášený host (...180.77...)
04.09.2015 08:22
Ciaf

Bohužel, mě už tyhle akce docela přestávají bavit, každý rok je to všechno stejné, obehraná písnička.... Nic ve zlém, to určitě ne, ale to samé je v televizi, když vidíte jedem film několikrát, přestane se Vám to líbit a radši přepnu. Tady u těchto leteckých dní, je to úplně to samé.

Bf.109 - nepřihlášený host (...201.24...)
02.09.2015 18:35
Nic moc

No až na Schwalbinu program bída,jako ostaně posledních 10 let.Chápu že je vše o penězích,ale s honosným názvem CIAF byla vždy spojena účast o několik kategorií výše.Současný CIAF rok od roku klesá a klesá.........kde jsou časy,kdy statická byla plná po celé délce a program dyn. ukázek byl plný nadzv. rour,proložených několika špičk. skupinami,čímž nechci snižovat kvalitu Baltic Bees,či Švýcarů na Pilatusech........Ale člověk si spraví během roku chuť v OStravě,Pardubicích a např. loňská Ml. Boleslav byla fakt pecka zcela srovnatelná s Roudnicí

Celkem 7 záznamů

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace