Nové možnosti pro přátele letadel na Ruzyni II.

Pražské ruzyňské letiště připravilo ve spolupráci s planes.cz několik novinek pro spottery, zajímající se o letecký provoz.

V souvislosti s blížícím se 75. výročím existence ruzyňského letiště rostou na dvou místech tribuny umožňující fotografování přes oplocení. Tyto tribuny, které budou slavnostně otevřeny v sobotu 7. dubna, jsou dočasné a budou na svých místech stát přibližně měsíc. Přijďte se podívat a užívejte si nových možností. Později by však na vybraných místech měly být nahrazeny pevnými valy, které umožní podobné pohodlné sledování provozu přes oplocení objektivy fotoaparátů a kamer.

Letiště svojí aktivitou v oblasti podpory spottingu reaguje na zájem veřejnosti a rozrůstající se základnu leteckých fanoušků, kteří okolí letiště navštěvují. V letošním roce počítáme také s výstavbou pevných valů, které na atraktivních místech nahradí mobilní tribuny. Zároveň jsme začali jednat se zástupci obce Kněževes o lepším zpřístupnění zázemí pro spottery a o možném propojení s dalšími volnočasovými aktivitami obce,“ nastínil další vývoj ředitel Letiště Praha, Jiří Pos.

(pokračování úvodního článku)

V provozu už je i tribuna na křížení drah, navštívila jí již i Česká televize

Od středy 28. 3. 2012 je v provozu i druhá spotterská vyhlídka, která je umístěna na dalším, nejen fotografy oblíbeném místě, tedy na křížení drah 06/24 – 13/31 vedle TWY Foxtrot. Kromě toho jsou zde již i oficiální otvory v plotě pro fotoaparáty.

Vznikající tribuna u křížení RWY 13/31 a TWY F

Obě nově vzniklé dočasné tribuny jsou určeny pro max. 25 osob a pohyb na nich se řídí provozním řádem, který je pro všechny návštěvníky závazný.

Tribuny navštívila ve čtvrtek 29. 3. 2012 i Česká televize, aby zde natočila reportáž s tiskovou mluvčí letiště Evou Krejčí a s Václavem Porkátem z našeho serveru, tedy jedním ze spotterů z Klubu letecké fotografie při Letišti Praha, který se na realizaci těchto projektů pro laickou i odbornou veřejnost podílel společně se svými klubovými kolegy v úzké spolupráci s Letištěm Praha. Bez pochopení a náklonnosti jeho pracovníků by toto nebylo možné realizovat.

Tribuna u Kněževse v plném provozu

První postavená tribuna u Kněževse byla na přílet prvního letošního B747 Korean Air nacpaná k prasknutí.


První zkušební návštěva vnitřních fotomíst


Středa 28. března se stala nejen prvním dnem, kdy do Prahy začal opět létat B747 na pravidelné lince s cestujícími, ale také to bylo datum, které znamenalo pro členy klubu první vstup do SRA (Security Restricted Area) Letiště Praha. Návštěva měla hlavně prověřit pravidla, za kterých bude možno fotografovat v neveřejných částech letiště.

Přílet byl o několik minut dříve proti plánovanému času a na zemi byl pro změnu v ten okamžik ještě stojící „tripl“ Emirates s mírně opožděným odletem. V rámci testu se podařilo zachytit obě velkokapacitní letadla. Jumbo bylo na příletu vyfoceno z travnaté plochy před TWY C, startující Emirát pak opět z trávy, tentokrát za dráhou 31 směrem k TWY D.

Podmínky k fotografování a filmování jsou v těchto místech skvělé a nutno říct, že až se vše vyladí, bude to pro spottery organizované v Klubu letecké fotografie při Letišti Praha velkým přínosem.

Autor: planes.cz



Související kategorie

Komentáře



Martin - nepřihlášený host
03.04.2012 08:13
tribuna 24

Vsak ja nerikam, ze je spatna jen jsem si povzdechl ze vzhledem k protisvetlu po soucasnou vetsinu dne se na foceni neda moc vyuzit, byt je na dobrem miste, nevim proc hned nekdo musi utocit.

O krizeni vim (precetl jsem si), ale na moje sklo uz moc daleko.

Jeste by to chtelo instalovat teleporty aby se mezi misty dalo rychle pohybovat :))

02.04.2012 21:07
Použitelnost tribuny u 24/06

Tribuna bude hrozně fajn ve chvíli, kdy slunce přeleze osu dráhy. Kdy to přesně bude se dá zjistit na téhle stránce: link://suncalc.net/#/50.1081,14.2496,12/2012.04.02/21:05

02.04.2012 16:16
Martin:

neni to jen pro fotografy, ale i pro lidi, co se na letadla chteji jen podivat a tem je to jedno. Ostatne fotit se z ni da perfektne, jakmile slunce preleze osu drahy, coz je +- v 5, pokud s tim mas i presto problem, vyraz na krizeni drah, tam je druha tribuna, co je situovana obracene.

02.04.2012 15:52
Tribuna u 24 nepoužitelná....

Proč byla plná hned první den, proč je v tom místě po většinu roku nejvíc lidí?

Martin - nepřihlášený host
02.04.2012 15:35
tribuna u 24

Je velka skoda ze zrovna v tomto rocnim obdobi pokud sviti slunce je nepouzitelna, tak snad ji pak nahradi patricne velka hrouda.

PD - nepřihlášený host
02.04.2012 11:12
Dřívější typy letadel

Ještě by se na LKPR mohly ukázat některé typy letadel, které sem kdysi létaly nebo tu měly domovský přístav. Třeba IL-18 nebo Constellation. Škoda, že už tohle asi Letiště Praha nezaplatí. I tak jsou tribuny/valy velmi chvályhodné!

Celkem 6 záznamů

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace