Víte, že ...(4. část)

... už v roce 1896, tedy ještě před úspěšnými lety bratří Wrightů, se vznesl v Spojených státech model použitelného letounu ve zvětšeném měřítku a byl by úspěšně vzlétl i letoun, neprovázet jeho konstruktéra profesora Samuela Langleye věčná smůla. Tohoto roku profesor Langley sestrojil svůj třináctikilogramový model se dvěma páry dvoumetrových křídel a poháněný parním strojkem. Model vrtulového letounku úspěšně předvede 1200 metrů dlouhý let před vojenskou komisí. Přítomní důstojníci jsou nadšení a generální štáb armády Spojených států vyčlení na další vývoj a následnou stavbu letounu na tehdejší dobu slušnou částku padesát tisíc dolarů. V následujících sedmi letech vzniká za tyto peníze na pozemcích dnešní Agentury pro letectví a kosmické lety ( NASA ) na břehu řeky Potomac první skutečně letecké výzkumné středisko s aerodynamickým tunelem a specializovanými dílnami.

Rok 1903 přinesl konečně očekávaný výsledek a v dílenské hale spatřil světlo světa tandémový dvouplošník, nazvaný " AERODROM " , s hvězdicovým motorem inženýra Manlyho o výkonu 55 koňských sil. Inženýr Manly se také stává jeho prvním pilotem. 7.října 1903 usedá do kabiny "AERODROMU" , motor zaburácí, letoun se vznáší, převrací a padá do řeky.

Armáda po tomto nezdaru okamžitě zastavuje veškerou další podporu a inženýr Langley je nucen dílny a laboratoře prodat. Jako útěchu si odnáší svůj utopený a později vylovený letoun a v roce 1905 chudý umírá. Týden po tomto nezdařeném pokusu zahajují své pokusy bratři Wrightové.

Rozmary paní vědy se projeví naplno v roce 1914, kdy známý americký letec a výrobce letadel Glenn Curtiss získává Langleyův letoun, opraví ho a podnikne s ním mnoho bezvadných letů. Potvrdil tak, že s počátky letectví mohl být spojován inženýr Langley a ne bratři Wrightové, neboť tomuto dvojplošníku chyběl v roce 1903 jen a jen dobrý pilot.

Autor: LP



Související kategorie

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace