Oživení trhu vedou nízkonákladoví dopravci

  • 08.08.2020 13:30

V týdnu končícím 2. srpnem se uskutečnilo v Evropě v průměru přes 15 tisíc letů denně. To je zatím nejlepší výsledek od nástupu epidemie v Evropě, byť stále zaostává za původními odhady oživení. Data o vývoji provozu k počátku srpna pro Evropu i jednotlivé státy je možno nalézt zde. Vývoj provozu v ČR ukazuje graf 3.

Jak se očekávalo, oživení táhnou nízkonákladové společnosti v čele s Ryanairem.

Ryanair zahájil červenec na úrovni okolo tisíce letů denně, počátkem srpna je již na 2 tisících denně. V červenci přepravila společnost 4,4 milionu zákazníků proti 14,8 milionu vloni, tj. pokles o 70 %. Využití sedačkové kapacity dosáhlo 72 %, obnoveno bylo 40 % letů. Michael O’Leary, šéf skupiny Ryanair při rozhovoru s investory zmínil výrazný růst „no show“, tj. cestujících, kteří se na let nedostaví. Tito zákazníci, kteří si své letenky sice zaplatili, ale necestují, jsou zahrnuti do kalkulace využití sedačkové kapacity.

Wizz Air přepravil za červenec 1,8 milionu cestujících, což je více než trojnásobek počtu přepravených cestujících v červnu. Vloni přepravil Wizz Air v červenci 3,9 milionu cestujících. Dopravce soustřeďuje svou expanzi na nové linky a nové trhy (Ukrajina, Rusko, Spojené arabské emiráty, …). Podobně jako Ryanair i Wizz Air hledá nové příležitosti na trzích obsluhovaných leteckými společnostmi, které jsou ve finančních potížích a svůj tržní podíl neustojí.

easyJet plánuje zvýšit v srpnu počet letů na 1000 letů za den. Oživení je rychlejší, než firma původně očekávala. Společnost provozuje asi 30 % původně plánovaných letů a bude mít v provozu 210 letadel Airbus z leteckého parku 340 letadel. (Graf: Eurocontrol)  


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Antilowcost - nepřihlášený host (...228.76...)
09.08.2020 10:36
Fuj

Ryanair je rakovina letectví, hnus. Až nebude zit z krajských a evropských dotaci, bude to rovna soutěž.

Celkem 1 záznam

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace