easyJet sází na pomalé obnovení poptávky, Ryanair čeká na 737 MAX a Wizz Air expanduje

  • 01.06.2020 13:00

easyJet ohlásil, že propustí 30 % zaměstnanců a sníží počet letadel. Díky úsporným opatřením ušetří 140 milionů liber ročně, což představuje 3 % celkových nákladů. Generální ředitel Johan Lundgren sází na to, že poptávka se plně obnoví až v roce 2023 a je opatrnější, než největší konkurenti Ryanair a Wizz Air. Ti naopak počítají s tím, že na evropských linkách se poptávka plně obnoví již příští rok.

Oba konkurenti easyJetu mají výrazně vyšší finanční rezervy a mohou se proto vracet na trhy agresivněji. Wizz Air může bez výnosů přežít takřka dva roky, téměř stejně dobře je na tom i Ryanair. easyJet dosahuje tradičně nižší marže, okolo 7,3 %. Proti tomu Ryanair dosahuje marže okolo 13,3 %. Lze to vysvětlit tím, že easyJet létá na dražší letiště, má nižší využití sedačkové kapacity a není tak úspěšný v prodeji doplňkových služeb.

Růst Ryanairu je letos podvázán nedostupností Boeingů 737-8200, které společnost dostane v lepším případě až po hlavní sezóně. Wizz Airu to dává jedinečný prostor pro expanzi, kterého společnost plně využívá. Rozšiřuje letecký park a jen v posledních dnech otevřel nové báze v Larnace, Miláně (Malpensa), Salzburku a Tiraně. S tím souvisí otevření desítek nových linek včetně nového spojení Prahy s Tiranou, které zahajuje od 3. července.

Obě společnosti jsou připraveny zaujmout místa, která se na trhu uvolní po krachu jiných společností, což představuje atraktivní růstovou příležitost.  

Norwegian Air, který je papírově třetí největší nízkonákladovou společností v Evropě, je mimo hru. Společnost je na rok hibernována a bude provozovat pouze necelou desítku letadel. Hlavní starostí společnosti není návrat na trhy, ale získání dalších úvěrů. V prvním čtvrtletí se přitom hospodaření společnosti zhoršilo – hospodařila se ztrátou 332 milionů dolarů, což je výrazně horší výsledek než ztráta 200 milionů dolarů za stejné období loňského roku. Společnost sice získala státní pomoc od norské vlády, ale tyto prostředky vyčerpá v polovině roku. (Foto: cnbc.com, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace