Růst počtu nakažených maří naděje na zotavení turistiky a letecké dopravy

  • 28.07.2020 08:00

Do prudkého pádu přešly v pondělí akcie evropských společností cestovního ruchu a leteckých společností. Jedná se o reakci na nepříznivá data o vývoji počtu nakažených koronavirem, která přicházejí z mnoha turistických destinací. Problémem je z tohoto hlediska zejména situace v Katalánsku a dalších dvou španělských regionech. Vzestup počtu nakažených zaznamenaný v polovině hlavní sezóny maří naděje na zotavení cestovního ruchu a posiluje obavy, že na podzim přijde druhá vlna pandemie.

Akcie společnost easyJet v pondělí ráno ztratily 13 %, skupina IAG 9 %, Ryanair 8 % a cestovní kancelář TUI 15 %.

Přestože se hlavní pozornost soustředí na Španělsko, příznivý není ani vývoj v dalších turistických destinacích (Izrael, Bulharsko, Rumunsko, Černá Hora, Maroko, Jordánsko).

Španělská ministryně zahraničních věcí Arancha Gonzáles Laya sice rozčileně opakovala, že Španělsko je bezpečnou zemí, ale čísla mluví jinak. Reagovala na sobotní vyjádření britské vlády, která znovu uvalila na přijíždějící ze Španělska 14-ti denní karanténu. V současné době je ve Španělsku 600 tisíc britských turistů, které po návratu čeká povinná 14-ti denní karanténa. Podobně francouzský premiér Castex v pátek nabádal, aby se necestovalo do postižené části Katalánska. Epidemie se znovu přibližuje Barceloně.

Francie zároveň rozšířila o 16 zemí seznam zemí mimo EU, pro které je 14-ti denní karanténa uvalena na přijíždějící do Francie.

Z obavy před uvalením karantény opouštěli turisté z Nizozemska v minulých dnech masově Chorvatsko. (Foto: DW)


Fotografie k článku



Komentáře



O. M. - nepřihlášený host (...143.171...)
28.07.2020 23:49

Od začátku mi bylo jasné, že to nějak takhle bude probíhat, že první vlna plynule přejde v druhou :-(

Dan - nepřihlášený host (...177.136...)
28.07.2020 11:45

No jo, krátká letní sezóna pomalu končí, vytížení letadel klesá a podzim bude opět chudý.

Celkem 2 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace