Letecké společnosti poslaly britskou vládu k soudu

  • 13.06.2020 13:30

British Airways, easyJet a Ryanair naplnily své hrozby a podaly u britského Nejvyššího soudu žalobu na britskou vládu kvůli karanténě. Samozizolace v délce trvání 14 dní je na základě rozhodnutí vlády uvalena od 8. června na všechny osoby přijíždějící do Británie ze zahraničí (kromě Irska). Vláda bude opatření revidovat každé tři týdny, přičemž první revize proběhne 29. června. Karanténní opatření výrazně snižují zájem cestovat z/do Británie a tudíž poškodí letecké společnosti i celé odvětví britského cestovního ruchu. 

Letecké společnosti argumentují, že neexistují vědou podložené důkazy podporující takto striktní omezení. Chtějí, aby politika Británie v této oblasti byla synchronizována se zeměmi EU, které otevírají vnitřní hranice 15. června. Vyzvaly soud k rychlému projednání, aby případné pozitivní rozhodnutí uvolnilo cestování ještě v době hlavních dovolených.

British Airways, easyJet a Ryanair požadují návrat ke stavu z 10. března, kdy bylo rozhodnuto, že samozizolace se bude týkat cestujících přijíždějících ze zemí s vysokým epidemiologickým rizikem.

Britská ministryně vnitra Priti Patelová trvá na tom, že požadavek karantény je vědecky podložený, podporovaný veřejností a sleduje maximální bezpečnost pro britské občany.

Požadavek leteckých společností synchronizovat Británii s termínem otevírání hranic v EU je sporný, neboť Evropská komise ve svém doporučení nabádá otevírat hranice mezi zeměmi s podobnou epidemiologickou situací. Situace v Británii je rozhodně horší než ve většině zemí EU.

V mezidobí Portugalsko, Turecko a Řecko požádalo o vytvoření „zeleného koridoru“, který by jim dal stejnou výjimku, jako má Irsko. Ale i tento požadavek má své odpůrce v EU. Turisté z epidemiologicky „klidných“ zemí EU nejsou nadšeni představou, že by se v těchto zemích měli setkávat s turisty z více riskantní Británie. (Foto: expres.co.uk, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Petr - nepřihlášený host (...11.119...)
15.06.2020 15:44

Ale tak trochu je potřeba je chápat. Prostě se bojí, že jim tam budou jezdit lidi s zemí s vysokým výskytem necovidu a budou jim tam ten necovid volně šířít a oni se pak té své vysněné kolektivní imunity nikdy nedočkají.

atlas - nepřihlášený host (...168.37...)
13.06.2020 15:40

Chore, cela eu sa zotavuje, a oni teraz zavedu karantenu.
Krajina najhorsie postihnuta koronou.

Celkem 2 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace