Britská vláda mění připravovanou 14denní karanténu

  • 21.05.2020 13:00

Britská vláda připravuje zavést 14denní karanténu pro cestující přijíždějící do země. Není však stále jasné, kdy bude opatření zavedeno. Vláda pouze oznámila, že co nejdříve.

S ohledem na obnovení letecké dopravy jde o mimořádně důležité rozhodnutí, neboť Británie je vůbec největším trhem letecké dopravy v Evropě. Je to také zdaleka nejdůležitější trh z hlediska výkonů letiště Praha. V loňském roce bylo na letech do/z Velké Británie odbaveno bezmála 2,2 milionu cestujících. Do Itálie na druhém místě odbavilo letiště Praha 1,5 milionu cestujících a do třetího Ruska 1,3 milionu cestujících.

Stávající návrh karantény předpokládá, že cestující ze zemí s příznivou epidemiologickou situací mohou být 14denní karantény zproštěni. Původní návrh předpokládal výjimku pro cestující z Irska (kde je situace příznivá) a Francie (kde je situace nepříznivá). Nově má výjimka platit pouze pro cestující z Irska.

Předpokládá se, že příletům ze zemí s příznivou epidemiologickou situací budou na letišti vyčleněny nástupní mosty, aby se cestující z těchto zemí nepotkávali s cestujícími přilétávajícími ze zemí, na které se povinnost karantény vztahuje. Cestující, kterých se karanténa týká, budou povinni předat při pasové kontrole adresu místa samoizolace. Pokud tak neučiní, bude cestujícímu adresa místa (a zařízení) přidělena.

Opatření by měla být spuštěna na zkušební lhůtu tří týdnů a poté vyhodnocena. Vláda uvedla, že přes dočasnou povahu karanténních opatření nelze zaručit, že do začátku hlavních školních prázdnin již nebudou v platnosti.

Šéf Ryanairu Michael O'Leary uvedl, že pravidla pozbývají věrohodnosti a předpokládá, že v červnu budou zrušena. Je přesvědčen, že většina lidí bude karanténu stejně ignorovat.

Organizace Airlines UK varuje, že požadavek karantény fakticky zabije letecké cestování.

Britská organizace cestovního ruchu jsou znepokojeny, protože karanténní opatření vysílají cestujícím jasnou zprávu, že Británie není turistům ze zahraničí otevřena. Slovo karanténa evokuje nebezpečí. Přitom podíl zahraničních návštěvníků největších pamětihodností Londýna dosahuje 70 %, mezi nimi také američtí a čínští turisté s nadprůměrnými útratami.

Organizace VisitBritain chce získat od vlády prostředky na velkou marketingovou kampaň zaměřenou na propagaci domácí turistiky a rovněž mimořádné dny pracovního klidu, které rozšíří možnosti cestovat po Británii a částečně tak kompenzovat výpadek příjmů od zahraničních turistů.

Britský národní statistický úřad uvádí, že např. vloni v srpnu cestovalo do zahraničí 9,4 milionu Britů a za své cesty vydalo asi 7 miliard liber. Do Británie přicestovalo 4,1 milionu turistů ze zahraničí, ti utratili 3,1 miliardy liber.

Letošní turistickou sezónu nepochybně poznamenají zrušené lety, dlouhá čekání na letištích, uzavřené nebo částečně uzavřené hotely, uzavřená muzea a omezení kulturních a sportovních akcí. Všeobecně se proto očekává příklon k domácí turistice, a to na úkor dovolených v zahraničí. (Foto: skift)


Fotografie k článku



Komentáře



Petr - nepřihlášený host (...225.17...)
22.05.2020 12:46

Re: Peter Pšenica: mate naprostou pravdu. Zit momentalne v UK je velice frustrujici...

Peter Pšenica (...127.239...)
21.05.2020 16:44

Toto opatrenie je okrem ekonomicky zničujúceho efektu aj maximálne trápne. V čase, keď vo väčšine európskych krajín je pandémia na ústupe a krajiny ako Slovensko alebo Česko majú situáciu zdá sa dobre pod kontrolou a výsledky veľmi dobré, tak UK ide zavádzať karanténu... Krajina na 5. mieste v počte nakazených na svete ide chrániť domáci trh pred zavlečením choroby k nim ? To skôr by som sa mal obávať, že ju tam chytím a donesiem si ju domov... V čase, keď väčšina európskych krajín pochopila, že je zle a zavádzala ochranné opatrenia, UK sa tvárilo, že sa nič nedeje. Keď som bol naposledy v Londýne 7.3., bol som široko-ďaleko jediný, kto mal na letisku STN rúško (okrem ešte pár ďalších Slovákov), o rúškach v uliciach ani nehovoriac. A Boris situáciu zľahčoval, spolu so svojim podobne "inteligentným" proťajškom v Bielom dome, dnes vidíme, ako to dopadlo... Asi až keď to dostal on sám, tak pochopil... Ale zavádzať karanténu na prelome mája a júna svedčí o poriadnej dávke amaterizmu, toto mali urobiť v marci, nie teraz... Ak to fakt zavedú, zabije to akékoľvek šance na oživenie leteckej dopravy do/z UK, keď už sa to veľmi pomaly mohlo začať rozbiehať...

Celkem 2 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace