Bamboo Airways zahájí přímé letecké spojení s Vietnamem

  • 15.01.2020 10:30

Dnešní tisková konference společnosti Bamboo Airways definitivně a oficiálně potvrdila již delší dobu naznačované informace o chystaném přímém spojení mezi Vietnamem a Českou republikou. Bamboo Airways ohlásila otevření této linky v předvečer prvního výročí od zahájení svého komerčního provozu.

Bamboo Airways začnou do Prahy létat od počátku platnosti letního letového řádu 29. března 2020. Boeing 787-9 by měl létat do Prahy na lince QH602 z Hanoje každé úterý, čtvrtek (a v případě dostatečné poptávky také neděli) po 6. hodině a na zpáteční cestu se vydat po 8. hodině jako linka QH601. Tyto časy se ještě mohou po dalších jednáních změnit a zahájení prodeje letenek se očekává přibližně za měsíc, po vydání právě vyřizovaných povolení.

Dreamliner zvládne let do Prahy za méně než 11 a půl hodiny. To výrazně zkrátí dobu cesty ve srovnání s lety s přestupem. Let s přestupem trvá typicky okolo 16 (Aeroflot) nebo 18 hodin (Emirates, Qatar, Vietnam Airlines+codeshare), nepohodlí spojené s přestupem nepočítaje. Dokud je Bamboo jedinou společností létající přímo, může nabízet letenky dráž než konkurence. Jak budou ceny vypadat se ukáže, jakmile budou letenky v prodeji.

O poptávku se však Bamboo bát nemusí. Přímá linka míří na širokou vietnamskou komunitu v České republice a také na turisty, pro které jsou Vietnam a další země regionu populární turistickou destinací. Zároveň stoupá vzájemná obchodní výměna mezi oběma zeměmi. Bamboo má tedy pro svou mezikontinentální premiéru vítr v zádech.

Otevření linky viselo ve vzduchu velmi dlouho a celá léta se čekalo, že se v Praze objeví Vietnam Airlines. O tom, že přímé spojení otevře start-up Bamboo Airways, se začalo spekulovat před rokem.

Spoj do Vietnamu přitom není zdaleka „jen další novou linkou“. Jde o výjimečný případ, kdy si letecká společnost vybrala pro svou první mezikontinentální expanzi právě Prahu. Je to úspěch i pro letiště Praha, které tím posílí svůj profil na rychle rostoucích východních trzích. To je důležitý faktor v době, kdy růst letecké dopravy (a letišť) na západě zpomaluje a dosahuje nízkého jednociferného růstu. 

Bamboo Airways - agilní start-up na rychle rostoucím vietnamském trhu

Společnost Bamboo Airways byla formálně založena v roce 2017 a po několika odkladech zahájila komerční provoz na vnitrostátních linkách 16. ledna 2019. Odstartovala s deseti pronajatými letadly (1x Airbus A319, 5x A320, 4x A321neo) na vnitrostátních linkách.

Agilní Bamboo Airways označuje sama sebe za hybridní leteckou společnost, která kombinuje nízkonákladové linky s provozem tradiční letecké společnosti. Vlastníkem Bamboo je významná vietnamská multiindustriální skupina FLC, která provozuje kromě jiného rovněž hotely a zábavní podniky.

Bamboo dnes provozuje svými 24 letadly celkem 34 vnitrostátních a mezinárodních linek. Za 11 měsíců loňského roku přepravila společnost 2 miliony cestujících, nyní obsluhuje 12 procent vietnamského trhu. Bamboo Airways plánují, že k roku 2025 vyroste letecký park společnosti na 100 letadel, které přepraví 50 milionů cestujících. Koncem roku 2020 chce společnost získat 30% tržní podíl na vietnamském trhu a plánuje provozovat 85 linek, 60 vnitrostátních a 25 mezinárodních. 

V souladu se svými ambicemi buduje Bamboo velmi rychle také svou leteckou flotilu. V březnu 2019 podepsaly Bamboo zakázku na 24 letadel Airbusů A321neo v katalogové hodnotě 3,2 miliard USD, která byla později rozšířena o dalších 26 strojů. Původně firma uvažovala objednat 25 letadel Boeing 737 MAX, ale po katastrofách letadel Lion Air a Ethiopian svěřila tento obchod Airbusu. V polovině roku během návštěvy prezidenta Trumpa ve Vietnamu podepsaly Bamboo Airways pevný kontrakt na dodávku 10 letadel Boeing 787-9 v hodnotě 3 miliardy USD. Společnost má nyní objednávky na celkem 30 Dreamlinerů.

První dva Dreamlinery (787-9) vyrobené v závodě v Jižní Karolíně společnost převzala 22. prosince 2019. Letadla byla dodána v třítřídní konfiguraci pro 294 cestujících (C26W21Y247). Video je možné shlédnout zde. Třetí Dreamliner bude dodán 18.1. a čtvrtý v únoru.

Zařazení Dreamlinerů do flotily Bamboo je významným mezníkem, neboť dovoluje společnosti otevřít mezikontinentální linky a expandovat na mezinárodních spojích. Bamboo se stala první privátní vietnamskou leteckou společností provozující dvouuličková letadla.

Do komerční služby nastoupil první Dreamliner (VN-A819) 2. ledna 2020, a to na lince Hanoj – Ho-Či-Minovo Město. V polovině ledna začnou Dreamlinery obsluhovat také linku z Hanoje na ostrov Phu Quoc. Lety na vnitrostátních linkách umožňují posádkám seznámit se s novým typem.

Dne 13. prosince byla Bamboo Airways zařazena do registru IOSA (IATA Operational Safety Audit). Jedná se o mezinárodně uznávaný standard posouzení řízení společnosti.

Vietnam leteckou velmocí

Jak bylo uvedeno, vietnamský trh letecké dopravy se těší mimořádnému růstu. V roce 2020 mají vietnamské společnosti provozovat podle předpokladu Národního plánu rozvoje 220 letadel, do roku 2030 vzroste jejich počet na 400. V letošním roce odbaví 23 vietnamských letišť 144 milionů cestujících. Celkem 28 letišť má v roce 2030 odbavit 308 milionů cestujících.

Mezinárodní organizace pro leteckou dopravu (IATA) považuje Vietnam v následujících 20 letech za 5. nejrychleji rostoucí trh letecké dopravy na světě. V posledních letech roste vietnamský trh letecké dopravy meziročně asi o 17 %, tj. rychleji, než je průměr v regionu Asie-Pacifik.

Spoj mezi Hanojí a Ho-Či-Minovým Městem je podle RoutesOnline šestým největším spojem na světě z hlediska počtu přepravených cestujících. V roce 2018 cestovalo na této lince 6,9 milionů cestujících.

Bamboo je celkově pátou licencovanou vietnamskou společností. Dalšími držiteli licencí jsou Vietnam Airlines, Jetstar Pacific Airlines, Vietjet a Vietnam Air Services Company (VASCO). (Foto: Bamboo Airways, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



atr (...111.247...)
15.01.2020 14:31

Já bych teda do "oslavného" článku na Bamboo zrovna nedával, že 787mi mají z Charlestonu.

Celkem 1 záznam

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace