Boeing a GE s plnou podporou administrativy podepsaly.velké zakázky. VietJet objednal Boeingy 737 MAX a Bamboo Airways Dreamlinery.

  • 28.02.2019 08:00

Společnosti Boeing Co. a General Electric podepsaly za přítomnosti prezidenta Donalda Trumpa a gen. tajemníka komunistické strany Vietnamu Nguyen Phu Tronga kontrakt na dodávky letadel v hodnotě přes 20 mld. USD. Stalo se tak v předvečer a v den hanojského summitu prezidentů Donalda Trumpa a Kim Čong-una o denuklearizaci S. Koreje. Vietnam byl od nástupu prezidenta Trumpa k moci jednou ze zemí, která byla vyzývána snížit obchodní deficit obchodu s USA.

26. února byla podepsána smlouva se společností Vietjet. Předmětem kontraktu je pořízení 100 letadel 737 MAX v objemu 12,7 mld. USD a motorů General Electric LEAP-1B za 5,3 mld. USD. Pro Boeing je vstup do Vietjetu (zatím výlučného teritoria Airbusu) a posílení pozic na atraktivním vietnamském trhu bezesporu velký úspěch. 

Nízkonákladová společnost Vietjet získala licenci v roce 2007 a v prosinci 2011 zahájila komerční služby, a to jako teprve druhá soukromá letecká společnost ve Vietnamu. Na singapurské airshow v roce 2013 podepsala kontrakt na dodávku 100 letadel Airbus A320. Podle databáze planespotters.com dnes provozuje 23 letadel A320-200 a 41 A321 (34 A321 a 7 A321neo). Jedno z letadel A321neo je vyřazeno po nehodě z konce listopadu 2018. Vietjet byl zahajovacím zákazníkem modelu A321neo.

Letadla Vietjet se těší oblibě spotterů, neboť společnost si zakládá na kreativním a mimořádně barevném zbarvení svých letadel, kterým cílí zejména na mladou klientelu. Je jednou z pouze tří společností na světě (kromě American Airlines a Qantas), jejíž letadla zdobí hrdinové populárního animovaného filmu Letadla (Disney-Pixar). Další letadla nesou např. loga výrobců nápojů či financujících bank nebo propagují Vietnam jako turistickou destinaci.

O den později oznámily Boeing Co. a Bamboo Airways objednávku na 10 letadel 787-9 v katalogové hodnotě 3 mld. USD. Kontrakt byl opět podepsán za přítomnosti prezidenta Trumpa a gen. tajemníka komunistické strany Vietnamu Nguyen Phu Trong. Letadla nasadí Bamboo Airlines na připravované mezinárodní linky.

Společnost Bamboo Airways byla založena v roce 2017 a komerční činnost zahájila letos v lednu. Dreamlinery mají kromě jiného obsluhovat linky do Austrálie, Evropy a S. Ameriky. 

Přinejmenším z komerčního hlediska se návštěva prezidenta Trumpa ve Vietnamu jeví jako úspěšná. A pokud se zdá vazba mezi Boeingem a úsilím prezidenta Trumpa podpořit pozice Boeingu náhodná, pak vězte, že tomu tak není.

Společnost Boeing v úterý 26. února ohlásila, že nominovala do svého představenstva bývalou velvyslankyni USA v OSN Nikki Haley. Nikki Haley (viz foto) vedla delegaci Spojených států v období od ledna 2017 do prosince 2018, kdy ze své pozice rezignovala.

Tato nominace dokládá, nakolik se stávající americká administrativa stará o politickou podporu amerických obchodních zájmů a snížení obchodního deficitu. (Foto: Vietjet, ABS News, Everett Herald, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace