Bamboo Airways otevře přímé spojení mezi Vietnamem a Prahou

  • 11.10.2019 10:24

Po letech úvah a spekulací o přímém leteckém spojení s Vietnamem se v příštím roce Praha konečně dočká. Linku však neotevřou Vietnam Airlines, ale vietnamský start-up Bamboo Airways. Informuje o tom portál Vietnam Plus.

Společnost Bamboo Airways byla formálně ustavena teprve v lednu letošního roku. Provoz na vnitrostátních linkách zahájila dne 16. ledna. Ještě před svým ustavením se však netajila zájmem o Prahu, a to jako preferovanou evropskou destinaci.

Generální ředitel letiště Letiště Praha Václav Řehoř připustil jednání s vietnamským partnerem v březnu, a v dubnu Letiště podepsalo memorandum o porozumění při spolupráci na rozvoji přímého spojení s leteckou společností Bamboo Airways.  

Linku by měl třikrát týdně obsluhovat nový Boeing 787-9, podle všeho z hubu společnosti v Hanoji. Provoz bude zahájen během 1. kvartálu 2020.  

Bamboo dnes provozuje 26 vnitrostátních linek a mezinárodní linky do Japonska, Koreji a Číny. Do konce roku přidá Bamboo ještě Tchaj-wan a některé další destinace v jihovýchodní Asii. Rychle rostoucí společnost chce spojit Vietnam s hlavními „politickými a turistickými centry Evropy” v období 2021 až 2025. Bamboo usiluje získat v příštím roce 30% tržní podíl na rychle rostoucím vietnamském trhu.

Společnost zahájila provoz s 10 pronajatými letadly (Airbus A319, 5x A320, 4x A321neo). Perspektivně by však letecký park společnosti měly tvořit pouze dva typy: Boeing 787 a Airbus A321neo. Bamboo podepsala objednávku na 20 Dreamlinerů v červenci 2018 a na dalších 10 letadel v únoru 2019, a to během návštěvy prezidenta Trumpa ve Vietnamu. První Dreamliner Bamboo převezme tento měsíc. S Airbusem podepsala Bamboo objednávku na 50 letadel Airbus A3231neo. První převzala v lednu (foto 2). Zástupce společnosti Bamboo prohlásil, že letecký park bude tvořit v 1. kvartálu 2020 30 letadel a dosáhne stovky v roce 2024.

Vlastníkem společnosti je vietnamská FLC Group, která podniká v realitách, financích, těžařském průmyslu, stavebnictví, turistickém ruchu a vlastní několik hotelových komplexů. (Foto: Bamboo)

Vyjádření Letiště Praha (11.10. v 11:56): Jednání mezi Letištěm Praha a leteckou společností Bamboo Airways o případném přímém leteckém spojení do Vietnamu stále probíhají. Podle informací od dopravce je otevření linky mezi Hanojí a Prahou v plánu na příští rok. Termín zahájení však závisí na získání všech potřebných provozních povolení a dostupné kapacitě letadel. Předmětem plánování nové linky jsou také možnosti dostupných slotů na Letišti Praha, a to především s ohledem na plné vytížení pražského letiště v období provozních špiček. Zahájení provozu nové letecké linky je vždy na konečném rozhodnutí letecké společnosti.


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Marcel Winter - nepřihlášený host (...228.59...)
12.10.2019 22:20
NA PŘÍMOU LETECKOU LINKU SE MOC TĚŠÍME!

Moc se všichni v Česko-vietnamské společnosti těšíme na přímou leteckou linku Praha-Hanoj a případně i Praha-HCMC. Velmi rád prvním přímým letem přiletím na svoji 49. návštěvu Vietnamu. Mám rád Vietnam a miluji Hanoj. Marcel Winter - Čestný předseda Česko-vietnamské společnosti.

Celkem 1 záznam

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace