O osudu Alitalie by se mělo rozhodnout 15. července

  • 12.07.2019 13:00

Alitalia je mimořádně problematickou firmou, která kromě dlouhodobě špatných finančních výsledků trpí problémy s odbory a různými skandály. Poslední dva roky funguje pod správcem konkurzní podstaty a díky překlenovacímu úvěru od italské vlády, který měla Alitalia splatit do konce roku 2018, ale nesplatila. O privatizaci dopravce by mělo být s konečnou platností rozhodnuto 15. července, což však v praxi neznamená, že se skutečně rozhodne. Původní konečný termín byl 30. duben, ten byl posunut na 15. červen a nyní je posledním termínem 15. červenec.

V loňském a letošním roce se o firmu ucházely např. Lufthansa, easyJet a Delta Air Lines, ale nakonec zůstalo pouze u příslibu Delty, která v březnu potvrdila zájem koupit 10% podíl ve společnosti. Dlouhodobě se také mluví o tom, že významný podíl ve společnosti získá státem vlastněná železniční společnost Ferrovie dello Stato Italiane SpA, a to až 40 %. Konkrétně italský deník Corriare della Sera uvedl, že podíl železnic má být 35 %. Určitý podíl si chce ponechat italský stát, takže zbývá najít zájemce pro asi 40% podíl Alitalie.

Reuters spekuluje, že o podíl ve společnosti může mít zájem např. průmyslová odnož Benettonu Atlantia SpA.  

Privatizace Alitalie je mimořádně politizována, protože Luigi Di Maio, šéf italského populistického Hnutí 5 hvězd (M5S), který je odpovědný za privatizaci, je přesvědčen, že Alitalia musí zůstat italská. Italský ministr dopravy Danilo Toninelli vloni výslovně prohlásil, že budoucnost Alitalie je budoucností italskou a vláda si musí ve společnosti udržet 51% kontrolu. 

Otázka privatizace Alitalie je důležitá také pro SkyTeam, jehož je Alitalia členem. Pokud by podíl ve společnosti získala Delta, pak by zřejmě členství Alitalie v alianci SkyTeam bylo zachováno. 

Pro Deltu by případné získání podílu v Alitalii představovalo možnost posílit dále své postavení na transatlantických linkách. Navíc na americkém trhu nyní není mnoho investičních příležitostí. Na druhou stranu noví vlastníci Alitalie potřebují know how z oblasti řízení leteckých společností.

Společnosti Delta Air Lines se letos mimořádně daří, i proto, že není postižena problémy okolo 737 MAX. Dne 11. července ohlásila Delta vynikající kvartální výsledky a zejména výrazně zlepšila svůj odhad na celorok. Zisk na akcii podle nového odhadu stoupl z 6 USD až 7 USD na 6,75 USD až 7,25 USD. (Foto: WSJ, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace