Lufthansa se vrací do hry o Alitalii. Či spíše italská vláda couvá ze svých podmínek.

  • 30.01.2019 17:00

O Alitalii, kterou po neúspěšném pokusu o privatizaci drží od roku 2017 italská vláda při životě pomocí překlenovací půjčky, projevila překvapivě znovu zájem Lufthansa. Ta v loňském roce o Alitalii usilovala a spolu s easyJetem chtěla zopakovat úspěšný nákup a integraci Air Berlin. Protože však italská vláda chtěla firmu prodat jako celek a udržet kontrolu ve společnosti, Lufthansa zájem ztratila, stejně tak jako easyJet.

Dostupné informace však naznačují, že Lufthansa se k myšlence pořídit Alitalii nyní vrací, přičemž koupi chce podmínit některými podmínkami, které se asi italské vládě příliš líbit nebudou. Lufthansa potřebuje, aby se italská vláda vzdala vměšování do rozhodování ve společnosti, chce propustit min. 3000 zaměstnanců a během určité doby získat úplnou kontrolu nad společností. V podstatě tedy model, který Lufthansa úspěšně uplatnila např. v případě Swiss a Austrian Airlines. Není to tedy Lufthansa, která změnila svůj názor, ale spíše italská vláda ustupuje z původních podmínek. Před několika týdny se také objevily nepotvrzené informace, že probíhají jednání Alitalie s Delta Air Lines.

Alitalia měla splatit překlenovací úvěr v prosinci, což se však nestalo a Alitalie usiluje o prodloužení termínu splatnosti do poloviny roku. Kolem Alitalie je tedy živo, což dává naději na rozuzlení její dlouholeté agónie. (Foto: Aviationvoice, Aeronautics Online, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace