Moskva hrozí Británii odvetnými sankcemi za zákaz pro Aeroflot. Evropská unie zakáže vývoz letadel do Ruska

  • 2022-02-25 08:15

Ve čtvrtek 25.02.2022 vyhlásil Boris Johnson zákaz letů Aeroflotu do Británie, a to s okamžitou platností. Ruský regulátor Rossaviacija hrozí, že si vyhrazuje právo přijmout zrcadlová opatření a zakázat lety British Airways do Ruska a přelety ruským vzdušným prostorem.

Soudí se, že Rusko svůj vzdušný prostor pro civilní dopravu neuzavře, neboť by zcela jistě následovaly další zákazy pro Aeroflot. Odborníci však soudí, že Moskva může zavést reciproční sankce proti těm zemím, které na Aeroflot případné sankce uvalí.

Dnes měly British Airways vykonat jeden let do Moskvy, který je zrušen. Stejně tak je zrušen let Aeroflotu do Moskvy. Aeroflot zákazem letů do Británie ztrácí lukrativní výnosy s tranzitních letů z Británie do Asie, které byly u cestujících velmi populární.

British Airways dnes mají naplánováno 70 přeletů ruským vzdušným prostorem. Ten lze v případě uzavření na letech z Evropy do Asie obejít jižní cestou, ta je však výrazně delší.

Letiště Anchorage na Aljašce (ANC/PANC), které bylo populárním místem pro technická mezipřistání během studené války, v pátek oznámilo, že se letecké společnosti informují o možných kapacitách letiště v případě, že by ruský vzdušný prostor byl uzavřen.

Na dlouhém sankčním seznamu Evropské unie je také vývoz letadel a letecké techniky do Ruska. Nejsou však uvedeny konkrétní detaily. Ruská civilní letecká doprava je takřka totálně závislá na západní letecké technice.   

Mezinárodní organizace pro civilní letectví (ICAO) se bude situací okolo Ukrajiny zabývat na svém dnešním jednání.

Letiště Praha včera vyjádřilo svou podporu napadené Ukrajině barvami ukrajinské vlajky.

(Foto: wikimedia commons, Twitter Letiště Praha)

Pokračování: http://www.planes.cz/cs/article/206348/rusko-zakazalo-letadlum-britskych-provozovatelu-vstup-do-sveho-vzdusneho-prostoru

 


Article photographs



Related articles

Comments



Fakta - unsigned guest (...5.71...)
2022-02-25 20:46
Nové Airbusy stihly odletět

24. února před půlnocí byly krásně vidět na Flightradar24 přelety nových Airbusů A350 z Toulouse do Moskvy, mám prientscreeny na mobilu, hned mi to bylo jasné, co se děje.
Krásný alibismus EU, honem vydělat a pak naoko zakázat :D trapné

MK. (...84.252...)
2022-02-25 09:27

tak momentalne na cargo stojance stoji Boeing 777 spolecnosti Red Wings :-)

karelmag (...48.52...)
2022-02-25 09:26
sankce

Komarek: V clanku se pise, ze zakaz vyhlasily UK, nikoliv EU. Takze zatim nikdo jiny lety aeroflotu nezakazal. Johnson mluvil o aeroflotu, takze S7 budou mozna do UK letat dal.

Martinique_ (...5.70...)
2022-02-25 09:21

Vyplývá z článku, že letadla Aeroflot, Rossiya, Pobeda, Ural Airlines a všech ostatních ruských leteckých společností v Česku už neuvidíme?

Komárek - unsigned guest (...42.239...)
2022-02-25 09:05

Je velice smutné, že EU jen sedí se založenýma rukama. Zákaz letů pro Aeroflot do vzdušného prostoru EU měl být v platnosti již včera. :-(

5 records

Partners


Advertisement
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Further details