EASA k situaci na Ukrajině. Británie zakáže lety Aeroflotu

  • 2022-02-24 20:00

Evropský regulátor EASA (European Union Aviation Safety Agency) vyhlásil v informačním bulletinu Konfliktní zóny (Conflict Zone Information Bulletin) oblast Ukrajiny a dále pásmo 100 mil od hranic Ukrajiny v Rusku a Bělorusku za prostor, který představuje nebezpečí pro civilní lety. Varuje tak před rizikem, že záměrně nebo omylem mohou být civilní letadla vojenskými operacemi ohrožena. Identická opatření vyhlásil na pokyn ministra dopravy také britský regulátor CAA.

Regulátor rovněž uvedl, že ruské ministerstvo obrany vyslalo Ukrajině urgentní výstrahu o bezpečnostním riziku pro civilní lety v souvislosti s využitím vojenské techniky, a to počínaje čtvrtkem 24.02.2022 00:45 GMT. Ruská strana požádala ukrajinské řízení letového provozu vzdušný prostor uzavřít. Ten byl uzavřen v 02:45 místního času.

Let LY29 společnosti El Al z Tel Avivu do Toronta, který vstoupil do vzdušného prostoru Ukrajiny, se urychleně vrátil do vzdušného prostoru Rumunska (viz flightradara24.com), let LOTu z Varšavy do Kyjeva se ještě před vstupem do ukrajinského vzdušného prostoru vrátil zpět do Varšavy.  

Rusko z bezpečnostních důvodů uzavřelo sektor Rostov pro civilní lety a vydalo k tomu zprávu pro piloty NOTAM. Omezení platí do 2. března 2022. Ryanair přerušuje lety přinejmenším na 14 dní, prodej letenek byl pozastaven na období čtyř týdnů.

Na vzniklou situaci reagují letecké společnosti. Např. Swiss již oznámily, že lety do Kyjeva obnoví až po 26. březnu 2022.

Provoz civilních letadel ve svém vzdušném provozu zakázala rovněž Moldávie. Bělorusko zakázalo provoz civilních letadel poblíž své hranice s Ukrajinou.  

Britský ministerský předseda Boris Johnson ve čtvrtek večer oznámil, že Británie zakázala lety Aeroflotu do Británie, a to v rámci balíku sankcí za napadení Ukrajiny. Opatření je přijato s okamžitou platností. Zákaz letů postihne nejenom přímé spojení Ruska s Británií, ale rovněž tranzitní lety na Dálný východ s přestupem v Moskvě.

Update: Letadla, která jsou provozována na pravidelné lince a jež jsou vlastněna, popř. na charteru provozovaná pro osobu spojenou s Ruskem nebo registrovaná v Rusku, je s účinností od 0:01 zítřejšího dne těmto letounům zakázáno pohybovat se v Britském prostoru (are banned from UK airspace).

Podle zatím nepotvrzených zpráv mohl v rámci bojových operací u letiště Hostomel poškozen nebo zničen AN-225 Mriya. S informací přišel twitter @ADSBexchange. Naproti tomu je zde i tvrzení od Dmytrie Antonova, kapitána společnosti Antonov Airlines, který uvádí, že AN-225 Mriya nebyl během útoku na letiště Hostomel (Gostomerl) zničen. (Obr.: flightradar24.com, twitter Grant Shapps UK, EASA)

Pokračování: http://www.planes.cz/cs/article/206347/moskva-hrozi-britanii-odvetnymi-sankcemi-za-zakaz-pro-aeroflot-evropska-unie-zakaze-vyvoz-letadel-do-ruska


Article photographs



Comments



No comments added.

Partners


Advertisement
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Further details