Na 30 aerolinek se zapojí do pilotního projektu aplikace IATA Travel Pass

  • 2021-03-01 08:00

Výrazné zjednodušení cestování může přinést aplikace Travel Pass, kterou vyvíjí sdružení IATA (The International Air Travel Association). Aplikace umožní úřadům a leteckým společnostem snadný dostup a sdílení relevantních informací o testech na koronavirus a vakcinaci cestujícího. Cestujícímu pak aplikace zprostředkuje veškeré důležité informace, jakými jsou např. aktualizované epidemiologické požadavky jednotlivých zemí a místa, kde si lze zajistit PCR testy, atd.

Digitalizace výsledků testů a údaje o vakcinaci sníží možnost jejich falšování.

Do pilotního projektu aplikace, který bude probíhat v březnu a dubnu se zapojilo přes 30 leteckých společností. IATA zároveň lobbuje jednotlivé vlády i Evropskou komisi, aby aplikace byla přijata a akceptována, a to v ideálním případě jako vedoucí světový standard. Vzhledem k tomu, že IATA reprezentuje 290 leteckých společností, bylo by takové řešení nepochybně smysluplné.

Aplikace v podstatě nahrazuje nejrůznější „papírovou“ dokumentaci a cestujícímu zajišťuje aktualizované informace o cestě. Kromě toho umožňuje bezdotykové odbavení na základě biometrických dat. Do aplikace, která je organizovaná do čtyř modulů, lze kromě zdravotních údajů a biometrických dat vložit itinerář, letenku, informace o odbavení a nástupu, zavazadlový lístek, atd. Cestující by tak měl v aplikaci Travel Pass všechny potřebné údaje spojené s cestou, a to na jednom místě a v aktuálním stavu. Digitální sdílení informací s úřady zároveň sníží nároky na ověřování „papírové“ dokumentace, takže odbavení by mělo proběhnout rychleji. Podrobnější informace o aplikaci jsme uvedli zde..

První společností, která aplikaci IATA Travel Pass testuje, jsou Singapore Airlines, a to na lince Singapur – Londýn a letech z Jakarty a Kuala Lumpuru. Třicet dalších společností se zapojí do pilotního provozu příští měsíc. Mezi nimi jsou např. Air New Zealand, Emirates a Etihad.

Na vývoji digitálního „zdravotnického průkazu“ pracuje kromě IATA řada dalších organizací nebo IT firem, jako jsou např. Apple, Google, Microsoft, Oracle, Salesforce, Cerner a Epic nebo globální zdravotní pojišťovna Cigna. Přitom čím méně aplikací bude na světě implementováno, tím jednodušší bude zajistit jejich interoperabilitu. Cestujícího rozhodně nepotěší, pokud jedna cesta bude vyžadovat použití několika různých aplikací.

Kromě iniciativy IATA některé letecké aliance pracují na vývoji svých aplikací, takže situace je poněkud nepřehledná. Příkladem budiž aplikace CommonPass, kterou vyvinula švýcarská Commons Project Foundation a World Economic Forum. Aplikaci podporují JetBlue Airways, Lufthansa, Swiss, United Airlines a Virgin Atlantic.

Některé instituce, zejména v USA, akceptují použití již existujících aplikací, jako jsou např. Apple Wallet nebo Google Wallet. To může fungovat na lokální úrovni, ale otázkou je celosvětová akceptace. Je otázkou, nakolik budou cestující ochotni svěřovat citlivá data různým subjektům.

O bezkontaktním odbavení cestujících se mluví již dlouho, ale pokrok byl zatím mizivý. Pandemie zcela nepochybně implementaci bezkontaktního odbavení (včetně digitálního zdravotního průkazu) zásadně urychlí. 

Prezentaci o Travel Pass lze zhlédnout na videu zde. (Obr.: IATA)


Article photographs



Related articles

Comments



Petr - unsigned guest (...177.43...)
2021-03-02 06:12

Tak z toho mrazí..

Radek - unsigned guest (...150.187...)
2021-03-01 18:29
Tak si lítání strčte...

Souhlas s Pedrem. Nebudu někomu dělat pokusnýho králíka.

Pedro - unsigned guest (...98.212...)
2021-03-01 12:55
parada...

...za takychto okolnosti radsej zostanem doma...

3 records

Partners


Advertisement
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Further details