Heathrow a British Airways se nedaří dosáhnout dohody s odbory

  • 2020-08-20 17:00

Odbory GMB kritizují vedení British Airways (BA), že vnucuje odborům neakceptovatelnou dohodu, která mimo jiné umožňuje nepotřebné zaměstnance propustit a následně je přijmout za horších podmínek.

Odborová organizace Unite v dopise svým členům varovala, že stejné taktiky používá letiště Heathrow, aby zaměstnancům vnutilo výrazné snížení platů a usnadnilo jejich propouštění. Odbory Unite minulý týden oznámily, že vzrůstá riziko, že zaměstnanci Heathrow půjdou do stávky, a odbory svým členům doporučí, aby hlasovali proti návrhu letiště, které předpokládá až 24% snížení mezd. Unite obviňuje letiště, že epidemie „zneužívá jako kouřové clony pro dosažení svých dlouhodobých snah o snížení mezd zaměstnanců.“ 

Letiště Heathrow oznámilo, že jednání s odbory jsou motivována snahou co nejvíce omezit počet pracovníků, které bude nutné pro nadbytečnost propustit. Letiště navrhuje takové podmínky, aby bylo možno udržet všechny pracovníky, kteří o práci na Heathrow stojí.

Generální ředitel BA Alex Cruz informoval v interním oznámení, že společnost se blíží dohodě s GMB a Unite o nových podmínkách pro mechaniky a pozemní personál, který BA zaměstnává na Heathrow.

Piloti BA v červenci odhlasovali nové podmínky kolektivní smlouvy. Souhlasili s dobrovolným snížením svých platů, což umožní omezit rozsah propouštění. Minulý týden BA oznámila, že 6 tisíc pilotů již souhlasilo s dobrovolným ukončením pracovního poměru.

BA a letiště Heathrow uvádějí, že vzhledem k dramatickému poklesu počtu leteckých cestujících nezbývá než výrazně snížit všechny náklady, a to včetně personálních. (Foto: Finanz.dk, planes.cz)


Article photographs


Related photos


Related articles

Comments



No comments added.

Partners


Advertisement
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Further details