FAA vydal direktivu týkající se úpravy elektrické instalace Boeingů 737 MAX 8 a MAX 9

  • 21.04.2024 16:30

Nadace Foundation for Aviation Safety se domnívá, že nově vydaná direktiva týkající se závady v elektrické instalaci letadel Boeing 737 MAX 8 a MAX 9 by měla vést přinejmenším k uzemnění všech direktivou dotčených letadel. Těch je v USA 79. Organizace upozorňuje na celou řadu problémů elektrické instalace letadla. Závada může způsobit kompletní výpadek avioniky.

Direktiva byla publikována 17. dubna a má vstoupit v účinnost 22. května. Direktiva uvádí, že za určitých okolností může dojít k výpadku záložní jednotky SPCU.  Náklady na opravu odhaduje FAA na 435 dolarů na letadlo.

Návrh direktivy zveřejněný v srpnu 2023 komentovali tři osoby a tři organizace. Boeing požádal regulátora, aby některé části direktivy upřesnil.

The Foundation for Aviation Safety zastává názor, že kritickým prvkem instalace je pojistkový panel P6 použitý v celé řadě letadel 737 MAX. Proto by podle nadace měla být uzemněna nejlépe celá flotila letadel MAX. Organizace zároveň uvádí, že vedení společnosti vědělo o závadě přinejmenším od roku 2018.

The Foundation for Aviation Safety zpochybňuje účinnost dohledu FAA nad kvalitou výroby. To dokládá tím, že letadla postihla celá řada nevyjasněných problémů s elektrickou sítí, a to i v době, kdy nad výrobou dohlížel regulátor. (Foto: The Business Journals, Dallas Morning News, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Petr - nepřihlášený host (...100.225...)
23.04.2024 21:51
787

Související foto: B 787...

Celkem 1 záznam

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace