KLM se podle soudního rozhodnutí dopustily „greenwashingu“. Reklama byla nezákonná.

  • 22.03.2024 07:37

Soud v Amsterdamu 20. března rozhodl, že řada reklamních sdělení „Fly Responsibly“, která použila společnost KLM v minulosti a týkala se dopadů činnosti společnosti na životní prostředí, byla klamavá a tedy nezákonná. Na KLM podala žalobu občanská platforma Fossielvrij NL (Bezfosilní Nizozemí), která společnost nařkla z „greenwashingu“.

Soud potvrdil, že KLM ve svých reklamách uvádí environmentální tvrzení založená na vágních a obecných prohlášeních o přínosech, která jsou zavádějící a uvádí spotřebitele v omyl. Příkladem může být slogan „Be a Hero, Fly CO2 Zero“. V některých komunikacích KLM malují optimistický obraz o účincích opatření, jako např. použití udržitelného leteckého paliva a zalesňování.

Tato opatření podle soudu pouze okrajově snižují negativní environmentální aspekty a nesprávně vytvářejí dojem, že létání s KLM je udržitelné.

Společnost KLM v mezidobí reklamy, které byly předmětem žaloby, stáhla.

Šéf skupiny Air France-KLM Ben Smith označil rozhodnutí soudu za nespravedlivé.

Společnost KLM je nadále oprávněna pokračovat v reklamě, pokud je „upřímná a konkrétní“. Obecné varování, že současná letecká doprava není udržitelná, není podle soudu povinné. (Obr.: KLM, foto: planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace