Finnair kvůli stávce připravuje technická mezipřistání na dálkových linkách

  • 12.03.2024 07:23

Na stávky v Německu, které pokračují týden co týden a postihují kromě jiného i leteckou dopravu, jsme již přivykli. Stávají se běžnou normou. Stávky se nevyhýbají ani dalším zemím. V případě Finska s nečekanými implikacemi.

Stávka hlavních finských odborů, jako jsou AKT, které začínají 11. března a budou trvat do 24. března hrozí vyvolat problémy se zásobováním letadel Finnairu palivem.

Stávky ovlivňující dodavatele paliva, včetně Neste, mohou způsobit nedostatek paliva pro na letišti v Helsinkách.

Finnair proto připravil řadu opatření ke zmírnění možných dopadů stávky. Pro zajištění provozu mohou být zavedena technická mezipřistání letadel Finnairu na dálkových linkách. Mezipřistání a doplnění paliva výrazně prodlouží letovou dobu, a to se všemi z toho vyplývajícími důsledky pro cestující, plánování letů a posádek a na hospodářské výsledky dopravce.

Pokud jde o lety do Asie a Japonska, případná mezipřistání dále prodlouží letovou dobu, na které se již podepsala nevyhnutelnost vyhnout se vzdušnému prostoru Ruska, Běloruska a Ukrajiny. Například letová doba z Helsinek do Tokia dosahuje podle údajů serveru Flightradar24 již nyní takřka 13 letových hodin. Letová doba z Helsinek do Hong Kongu je více jak 11 hodin.  

Na krátkých a středních linkách z Helsinek budou letadla Finnairu tankovat v cílových destinacích, což ušetří zásoby paliva v Helsinkách. Tankování v cílových destinacích může prodloužit dobu potřebnou pro „otočku“ letadel v cílových destinacích.

Vzhledem k tomu, že není dopředu jasné, jaký budou mít stávky konkrétní dopad, zůstává Finnair v nejistotě. Dopravce proto není schopen dnes přesně plánovat rozsah opatření, které bude nutno přijmout ke zmírnění dopadů stávky.

Finnair o opatřeních informuje zde https://www.finnair.com/cz-en/flight-information/travel-updates/impacts-of-the-political-strike-on-finnair-flights-on-11-24-march-2024-3323454. (Foto: ERR News, PaperAge, flightradar24.com, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Petr Liška - nepřihlášený host (...142.238...)
12.03.2024 13:58
zde: cílová destinace = mimo Finska

zde použito zcela správně ve významu:
Helsinki = domovská základna, pro polovinu cestujících také destinace,
Cílová destinace = kam Finnair létá z Helsinek
(hledal jsem mapu linek AY - nemají žádný mezinárodní let odjinud, než z HEL, např. Vaasa, Rovaniemi,...)

Adla (...216.35...)
12.03.2024 13:00

martin: pojem cílová destinace se běžně používá. Zkuste si z té věty vypustit slovo "cílové" a vznikne nesmysl.

martin - nepřihlášený host (...77.95...)
12.03.2024 12:23
čeština

cílová destinace je jazykový nesmysl. destinace = cíl

Rampa - nepřihlášený host (...94.55...)
12.03.2024 11:49

Nevyhnutelnost vyhnout se

Celkem 4 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace