FAA podmínečně povoluje návrat Boeingů 737 MAX 9 do provozu

  • 25.01.2024 13:08

Regulátor US FAA otevírá letadlům 737 MAX 9 cestu pro návrat do provozu, a to za podmínky, že letadla úspěšně absolvují předepsané inspekce. Mike Whitaker, pověřený řízením agentury FAA, ve středu prohlásil: „Vyčerpávající, zvýšená kontrola, kterou náš tým dokončil po několika týdnech shromažďování informací, dává mně i FAA jistotu, že můžeme přejít k fázi inspekce a údržby“. Po splnění předepsané inspekce regulátor dopravcům povolí návrat uzemněných letadel MAX 9 do provozu. 

Po nehodě letadla Alaska Airlines regulátor uzemnil 171 exemplářů Boeingu 737 MAX 9.

Společnost United Airlines, která je se 79 stroji největším provozovatelem této verze, ve středu oznámila, že letadla vrátí do provozu v neděli. United Airlines jsou hrubě nespokojeny s problémy Boeingu a ze svých interních rozvojových plánů podle Travel Weerkly (více zde) vyškrtly Boeingy 737-10. Genrální ředitel společnosti Scott Kirby během interview pro stanici CNBC (více zde) rozčileně prohlásil, že případ Alaska Airlines je příslovečné „poslední stéblo“.

Alaska Airlines provozují 69 strojů, které dopravce začne od pátku 26. ledna postupně vracet do provozu.  

Regulátor zároveň oznámil, že povolí Boeingu zvýšit tempo výroby 737 MAX teprve tehdy, až ho výrobce přesvědčí, že všechna vyrobená letadla budou důsledně splňovat standardy a budou bezpečná.

Dne 5. ledna, po prudké dekompresi letadla Alaska Airlines regulátor prohlásil: „Nehoda Boeingu 737 MAX 9 se nikdy nesmí znovu opakovat“.

Na světě je v provozu asi 215 Boeingů 737 MAX 9.  

(Foto: Alaska Airlines, KNWA, United Airlines, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace