Získá Saúdská Arábie kontrolu nad Heathrow? Nejspíš ano.

  • 14.12.2023 07:16

Veřejný investiční fond Saúdské Arábie – Public Investment Fund (PIF) - získal koncem listopadu 10% podíl letiště Heathrow (jak jsme již informovali zde).

Saúdská Arábie se přitom nijak netají snahou získat nad letištěm kontrolu, což není nereálné. Podle listu The Guardian totiž několik stávajících akcionářů zvažuje, že akceptují lukrativní nabídku saúdského fondu a své podíly prodají. Podle deníku The Sunday Times je přinejmenším jeden ze stávajících akcionářů blízko prodeje svého podílu a další mohou následovat.

Saúdská Arábie v rámci své transformační strategie Vision2030 chce z království učinit atraktivní turistickou destinaci a z Rijádu významný mezinárodní hub, který by konkuroval Dubaji a posílil globální konektivitu království. Heathrow je hlavní destinací pro lety ze zemí z oblasti Perského zálivu.

Hodnota Heathrow je pro tento účel velkoryse stanovena na 9,5 miliardy liber, přičemž za tuto cenu jsou akcionáři ochotni své podíly prodat.

Saúdský PIF je jeden z největších na světě, jeho aktiva jsou odhadována na 700 miliard dolarů. Fond kontroluje saúdský korunní princ Mohammed bin Salman. (Foto: Trip Savvy, Mott MacDonald, CNN, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace